Atsargiai! Tarp „Facebook“ vartotojų plinta piktavališka žinutė

Pastebima, kad tarp socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų pradėjo plisti tokia žinutė – ji yra platinama ne viešai, o privačiomis žinutėmis – arba programėle „Messenger“:

Tarp „Facebook“ vartotojų (vėl) platinama žinutė, esą „Facebook“ taps mokamu.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Tarp „Facebook“ vartotojų (vėl) platinama žinutė, esą „Facebook“ taps mokamu.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 8:51 AM, atnaujinta Dec 20, 2017, 10:05 AM

„Labas, aš esu Markas, Facebook direktorius. Sveiki visi, atrodo, kad visi įspėjimai tampa realybe. Facebook taps mokamu. Jei tu persiųsi šią žinutę 18-ai žmonių iš savo draugų sąrašo, tavo piktokgrama pasidarys mėlyna, ir Facebook tau nieko nekainuos. Jei netikite manimi, rytoj 6 valandą vakaro Facebook išsijungs ir vėl įsijungs – ir tada jau tau teks mokėti. Visa tai – pagal įstatymus. Ši žinutė skirta informuoti visus vartotojus, kad mūsų serveriai šiomis dienomis tapo perpildytais. Mes prašome jūsų padėti išspręsti šią problemą. Mes prašome, kad aktyvūs vartotojai persiųstų šią žinutę kiekvienam iš savo kontaktų sąrašo, kad pamatytume, kurie vartotojai yra aktyvūs. Jei nepersiųsite šios žinutės visiems savo kontaktams, jūsų paskyra taps neaktyvi, o to pasekmė – nepersiuntus šios žinutės, prarasite visus savo kontaktus. Jūsų išmanusis telefonas bus atnaujintas per artimiausias 24 valandas, pokalbių programėlė turės naują dizainą ir naujas spalvas. Brangūs Facebook vartotojai, mes ruošiamės atnaujinti Facebook šiandien tarp 11 valandos vakaro ir 5 valandos ryto. Jei nepersiųsite šios žinutės visiems savo kontaktams, jūsų paskyra bus atšaukta. Jūs nebeturėsite galimybės kalbėtis Facebook žinutėmis. Jei turite bent 10 adresatų savo kontaktų sąraše, išsiųskite šią žinute SMSu, ir jūsų logotipas pasikeis į raudoną, kas reikš, kad esate patvirtintas vartotojas. Mes norime, kad jūs tai galėtumėte padaryti nemokamai. Rytoj jie apmokestins Facebook žinutes po 37 centus už vieną. Persiųskite šią žinutę bent 9 vartotojams, ir Facebook žinutės jums visam laikui liks nemokamomis. Žiūrėkite, ir ženkliukas taps žaliu. Padarykite tai, ir pamatysite, kad Facebook tapo nemokamu. Persiųskite tai 10-čiai vartotojų, kad iš naujo aktyvuotumėte savo paskyrą nemokamai.“ (originalus tekstas anglų kalba pateikiamas šio straipsnio pabaigoje).

Turbūt nereikia aiškinti, kad ši žinutė yra melaginga (ir beje, net nėra nauja – tokia pati cirkuliavo jau ir prieš keletą metų), ir sukurta kažkokių pokštininkų. „Facebook“ įkūrėjas, net ir maištaudamas prieš direktorių tarybą tikrai nesikreiptų į vartotojus asmeniškai, prašydamas persiųsti žinutę vartotojų kontaktų sąrašui – juk jam ir pačiam preinamos visos „Facebook“ duomenų bazės su visais vartotojais.

Pats tekstas irgi akivaizdžiai nėra rišlus, iškart kalbama apie kelis skirtingus dalykus, ir galiausiai, jis pats prieštarauja savo skelbiamai informacijai.

Vis dėlto galima įžvelgti ir vieną gudrų piktavalių žingsnį – platinant žinutę ne centralizuotai, o tiesiogiai iš vartotojo į vartotoją, neįmanoma atsekti ir patikrinti pirminio šaltinio – tad galima pasirašyti tiek Marku Zuckerbergu, tiek Billu Gatesu,tiek Donaldu Trumpu.

Nepaisant to, kad „Facebook“ yra ne labdaros, o komercinis projektas, galima neabejoti, kad apie tokius pakeitimus vartotojais būtų informuojami oficialiai, o ne prašant persiųsti informaciją vienas kitam.

Tikrasis šios žinutės tikslas nėra aišku, bet greičiausiai kažkas nsuprendė tiesiog pasilinksminti sukeliant paniką ir pasinaudojant vartotojų naivumu.

Originalus žinutės tekstas:

„Hi I'm Mark, the Director of Facebook. Hello everyone, it seems that all the warnings are real. Facebook use will cost money. If you send this string to 18 different from your list, your icon will be blue and it will be free for you. If you do not believe me, tomorrow at 6 pm Facebook will be closed and to open it you will have to pay. This is all by law. This message is to inform all our users that our servers have recently been very congested. We are asking for your help to solve this problem. We require that our active users forward this message to each of the people in your contact list in order to confirm our active facebook users. If you do not send this message to all your facebook contacts, then your account will remain inactive with the consequence of losing all your contacts without the transmission of this message. Your SmartPhone will be updated within the next 24 hours, will have a new design and a new color for the chat. Dear Facebook users, we are going to do an update for Facebook from 23:00 p.m. until 05:00 a.m. on this day. If you do not send this to all your contacts, the update will be cancelled. You will not have the possibility to chat with your facebook messages. You will have to pay the rate unless you are a frequent user. If you have at least 10 contacts, send this SMS and the logo will turn red to indicate that you are a user Confirmed ... We finish it for free. Tomorrow they start to collect the messages for facebook at 0.37 cents. Forward this message to more than your 9 contacts and it will be free for life for you. Watch and the ball will turn green. Do it and you will see Facebook is now free. Send to 10 people to reactivate your service again without cost.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.