Dėl vieno naujienų portalo išplatintos melagingos žinios – rimtas perspėjimas visiems

Nacionalinio kibernetinio saugumo centras prie KAM įspėja, kad laiškai, platinti 2018-01-18 dienos vakare, kurių imituotas siuntėjas buvo „noreplay@tv3.lt“, turėjo prisegtą failą ne tik su šmeižiančiu tekstu, bet ir įterptą kenksmingą kodą.

Melagingos žinios herojumi tapo krašto apsaugos ministras R.Karoblis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Melagingos žinios herojumi tapo krašto apsaugos ministras R.Karoblis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-19 08:59, atnaujinta 2018-01-19 09:11

Gavėjai, kurie atsidarė prisegtus failus, skatinami imtis papildomų apsaugos priemonių: laikinai atjungti kompiuterį nuo tinklo, kreiptis į savo institucijos kompiuterių saugumo specialistus.

Portalas lrytas.lt primena, kad įsilaužus į naujienų portalą TV3.lt, jame ketvirtadienio vakarą paskelbta išgalvota melaginga žinia apie krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį.

Portalo vyriausiasis redaktorius Artūras Anužis BNS sakė, kad įsilaužimas įvyko 19 val. 15 min., o po devynių minučių pasirodė šmeižikiškas straipsnis. Portalas straipsnį pašalino po penkių minučių. 

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pranešė pradėjęs tyrimą dėl sausio 18 d., ketvirtadienio vakare įvykusio įsilaužimo į naujienų portalą TV3.lt.

„Žiniasklaidos priemonės yra vienas patraukliausių objektų kibernetinio ir informacinio karo atakoms – būtent per jas greitai galima paskleisti melą, dezinformaciją, pasėti paniką. Pradėjome tyrimą, siekiant nustatyti šio incidento aplinkybes bei kaltininkus“, – sakė krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

Šiuo metu analizuojami įvykių žurnalai ir kita informacija. Pasak E. Kerzos, portalo redakcijos suteikta informacija leidžia manyti, jog įsilaužimas vykdytas iš IP adreso Rusijoje, ir tai gali apsunkinti tyrimo eigą, nes Rusija paprastai nėra linkusi bendradarbiauti tiriant kibernetinius incidentus.

Viceministras taip pat ragina visas organizacijas atidžiai įvertinti ir nuolat tikrinti savo informacinių sistemų atsparumą kibernetinėms atakoms. Pastebėjus įtartiną veiklą, organizacijos ir privatūs asmenys gali kreiptis Nacionalinio kibernetinio saugumo centro budinčia linija tel.: 8 5 210 5679 arba el. paštu: cert@cert.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.