Davosą neramina kibernetinės atakos

Technologijos aukštyn kojomis apvertė ne tik mūsų gyvenimus, bet ir viso pasaulio ekonomiką, todėl kibernetinio saugumo iššūkiai tampa kaip niekada aktualūs ir su jais viso pasaulio valstybės bei kompanijos turi kovoti ranka rankon. Toks raginimas skelbiamas Pasaulio ekonomikos forumo visuotinių grėsmių ataskaitoje 2018 metams, apie kurią verslo ir politikos lyderiai diskutuoja Davose vykstančiame kasmetiniame renginyje.

 Davose kalbėję investuotojai pastebėjo, kad kelias dienas užsitęsusios IT sistemų problemos gali net įžiebti pasaulinę finansų krizę.<br> 123RF iliustr.
 Davose kalbėję investuotojai pastebėjo, kad kelias dienas užsitęsusios IT sistemų problemos gali net įžiebti pasaulinę finansų krizę.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2018, 1:12 PM

„Daugiau nei pusė viso pasaulio gyventojų naudojasi internetu, o penkios vertingiausios pasaulio kompanijos yra iš technologijų sektoriaus, nors dar prieš du dešimtmečius dalis jų apskritai neegzistavo. Viso pasaulio kompanijų, bankų ir akcijų biržų veikla, net valstybių saugumas yra tiesiogiai priklausomas nuo technologijų. Internetas nepaiso valstybių sienų, kibernetiniai ginklai gali žaibiškai smogti kompanijoms, o virusai – akimirksniu išplisti visame žemyne ar net pasaulyje. Praėjusiais metais turėjome ne vieną progą tuo įsitikinti – užtenka paminėti tokius pavyzdžius, kaip „WannaCry“ ar „NotPetya“. Taigi nieko nuostabaus, kad iš Pasaulio ekonomikos forumo ateinanti informacija rodo, koks išskirtinis dėmesys skiriamas būtent kibernetinio saugumo temoms“, – sako „Telia“ Operacinės veiklos efektyvumo vadovas Vytautas Bučinskas.

Technologijų vaidmuo tapo toks reikšmingas, kad stambaus masto atakos, įsilaužimai, duomenų nutekėjimai ir kiti kibernetinio saugumo incidentai gali parklupdyti ne tik pavienes bendroves, bet ir valstybes. Davose kalbėję investuotojai pastebėjo, kad kelias dienas užsitęsusios IT sistemų problemos gali net įžiebti pasaulinę finansų krizę.

Todėl Pasaulio ekonomikos forumo grėsmių ataskaitoje kibernetinės atakos, duomenų klastojimai ir vagystės įvardijami kaip vieni realiausių ir itin didelę žalą galinčių padaryti veiksnių 2018-aisiais. Didesnį pavojų už jas kelia tik ekstremalūs orų pokyčiai ir gamtos stichijos. Ataskaitos autoriai kviečia visus rinkos dalyvius, valstybes, viešąsias ir privačias įstaigas bendradarbiauti kibernetinės gynybos klausimais ir saugoti bei stiprinti kibernetinę erdvę.

Apie kibernetinį saugumą Pasaulio ekonomikos forume ne tik kalbama: į parodų erdvę užsukę jo dalyviai kviečiami pasinerti į virtualią realybę ir patirti, kaip veikia kibernetinė ataka. Studijos „Scatter“ sukurta virtualios realybės patirtis „Zero Days VR“ rodo liūdnai pagarsėjusio viruso „Stuxnet“ kelią, nuo jo aptikimo iki sugadintų Irano branduolinių jėgainių centrifugų.

Davoso forumo dalyviai diskutuoja ir kitomis technologijų temomis: apie dirbtinio intelekto galimybes ir pavojus, 5G atnešamus pokyčius, daiktų internetą, robotus, išplėstinę ir virtualią realybes. Visgi dr. Klausas Schwabas, Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas, ragina verslininkus skaitmeninę transformaciją pradėti ne nuo technologijų, o nuo investicijų į žmones. „Mano nuomone, mes nuo kapitalizmo pajudėjome „talentizmo“ link. Svarbiausiu gamybos ir inovacijų faktoriumi tapo žmogiškasis kapitalas ir talentai. Taigi svarbiausias šiandienos iššūkis – kaip užtikrinti, kad kiekvienas galėtų tapti talentu ir turėtų visus reikiamus įgūdžius“, – teigia K. Schwabas.

Davose vykstantis 48-asis Pasaulio ekonomikos forumas truks iki penktadienio.

Ateinančią savaitę, sausio 29-31 dienomis, Tel Avive vyks kibernetinio saugumo technologijų konferencija ir paroda „Cybertech“, kurioje bus pristatomi naujausi kibernetinio saugumo sprendimai, strategijos, diskutuojama apie pasaulines tendencijas ir grėsmes, aktualias visam pasauliui. Savo įžvalgomis Izraelio uostamiestyje dalinsis bemaž pusantro šimto ekspertų iš tokių kompanijų, kaip IBM, „Microsoft“, „Dell“, „Google“, „Symantec“, „Deloitte“ bei Izraelio ir kitų šalių valstybinių institucijų. Konferencijoje dalyvauja ir Izraelio kibernetinio saugumo kompanija „CyberGym“, kuri kartu su „Telia“ Vilniuje yra įkūrusi pirmąją Baltijos ir Šiaurės šalyse kibernetinių pratybų areną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?