„Samsung Galaxy S9” – tai ką jau tokio nepaprasto turi šis telefonas?

Vasario pabaiga ir kovo pradžia Barselonoje – tai technologijų entuziastų Kalėdos, Nauji metai ir Velykos vienu metu: čia kasmet vyksta kasmetinė konferencija-paroda „Mobile World Congress“, kurioje pristatoma didžioji dalis sezono naujienų mobiliųjų technologijų srityje.

 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
 A.Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Specialiai lrytas.lt iš Barselonos

Feb 25, 2018, 8:43 PM, atnaujinta Feb 25, 2018, 11:06 PM

Ir šiemet „MWC“ prasideda vienu laukiamiausių telefonų – ir vieno didžiausių rinkos žaidėjų – pristatymu: „Samsung Galaxy S9”.

Neįprastas pristatymo būdas

Patekti į „Barcelona Fira“ parodų erdvių pirmąją salę, kur vyko „Galaxy Unpacked“ renginys, nebuvo lengva – vien medijos atstovams eilėje teko lūkuriuoti daugiau pusę valandos, o įvertinus sausakimšą salę, žiūrovų čia susirinko keletas tūkstančių.

Renginį pradėjo „Samsung“ prezidentas DJ Kahnas, pristatęs „Samsung“ koncepciją – „daryti tai, kas neįmanoma“. Neilgai apžvelgęs kompanijos produkcijos istoriją – nuo pirmojo „Samsung“ telefono su įdiegtu MP3 grotuvu iki pirmojo integruoto širdies ritmo matuoklio kompanijos prezidentas po trumpos reklaminiu filmuku užpildytos pauzės scenoje pasirodė su „Samsung Galaxy S9“ ir „Samsung Galaxy S9+“ rankose – ir pakvietė telefono galimybės pristatyti kompanijos inžinerinio padalinio vadovą Justiną Denisoną.

Labai norėčiau, kad visi dabar galėtume apžiūrėti „Samsung Galaxy S9“. Bet tiek įrenginių dar nė neturime, todėl pasinaudokime šiuolaikinėmis technologijomis. Įsijunkite „Unpacked“ programėlę, joje įjunkite AR režimą ir nukreipkite telefono kamerą į savo dalyvio kortelę“, – pasiūlė J.Denisonas.

Ir iš tiesų: tai padarius, visų renginio dalyvių rankose iš tiesų atsirado S9 telefonai – tiesa, virtualūs: modeliai, piešiami turimo telefono ekranuose ir projektuojami virš dalyvio kortelės. Taip buvo įmanoma apžiūrėti telefono (tiksliau, jo 3D modelio) dizainą, briaunas, nugarėlę, išbandyti, kaip telefonai atrodo skirtingomis korpuso spalvomis.

Kas naujo?

Nenuostabu, kad scenoje pristatinėjant naująjį modelį daug dėmesio buvo kreipiama pramoginei jo pusei – nors žinoma, daugelis parodytų pramogų nebūtų pasiekiamos be pakankamai sofistikuotų technologijų.

Pavyzdžiui, „slow motion“ technologiją šiais laikais turi dauguma telefonų – bet kiek iš jų gali filmuoti 960 kadrų?

Be to, telefono programinė įranga leidžia patogiai ir greitai redaguoti nufilmuotą slo-mo vaizdelį: leisti jį ratu (angl. loop), leisti atvirkščiai, o taip pat – vienu paspaudimu konvertuoti į GIF failą. Įdomu tai, kad numatytas ir automatinis slo-mo filmavimo įjungimas: filmavimas prasideda tik tada, kai į pažymėtą kadro dalį patenka judantis objektas.

Žinoma, kur prasideda filmuoti, ten neišvengiama ir atminties trūkumo. Bet S9 ir S9+ ši problema išspręsta įrengus vietą papildomos atminties kortelei.

„Žmogiška kamera

Žinoma, laukiamiausia – ir garsiausiai žadėta naujovė – speciali kamera, kurią, kaip reklamiškai teigia patys „Samsung“ atstovai, kūrėjai nusižiūrėjo nuo žmogaus akies: tamsoje žmogaus vyzdys juk išsiplečia, o šviesoje – susitraukia.

Realybėje tai reiškia kintančią diafragmą – kaip ir veidrodiniuose fotoaparatuose. Ir iš tiesų – stebint kamerą plika akimi, galima matyti, kaip kameros diafragma tai išsiplečia, tai susiskleidžia. Gamintojai teigia, kad sukūrė kol kas plačiausią diafragmą, naudojamą išmaniuosiuose – demonstracijos metu buvo nurodyta F 1.5. Šiuo atveju „Samsung“ aplenkė ligšiolinį lyderį „Huawei Mate 10 Pro” viena žingsnio dalimi – juose įmontuota F 1.6 diafragmos kameros.

“Samsung” teigia, kad tokia kamera leis fotografuoti bet kokioje šviesoje – ir pademonstravo tai pristatymo metu padarydami įtikinamos kokybės nuotrauką beveik visiškai užtemdytoje salėje.

„Samsung Galaxy S9” turi vieną kamerą, tuo tarpu „Samsung Galaxy S9+” – dvi: viena skirta plataus kampo nuotraukoms, kita – “teleobjektyvas” vaizdo priartinimui. Abi kameros turi optinius vaizdo stabilizatorius.

Abu telefonai atitinka IP 68 standartą.

Neišvengė emodžių temos

Žinoma, pusė interneto spėliojo – ar „Samsung“ atsilaikys nuo pagundos atsirevanšuoti prieš savo pagrindinį konkurentą „Apple“ – t. y. ar pristatys emodžius?

Ką gi, pagundai neatsilaikė. Bet bent jau kalbančio, atsiprašant, šūduko, neparodė (ne, čia – joks ne įžeidimas – tie, kas stebėjo naujųjų „iPhone“ pristatymą, tikrai galėjo pamatyti animuotą kalbančią krūvelę, kuri kažkodėl labai džiugino publiką).

Taigi, „Samsung“ irgi pristatė savo emodžius, kuriuos sistema sukuria pagal vartotojo nuotrauką (kad ir asmenukę). Kūrinys tampa išplėstosios realybės emodžiu, ir gali atkartoti vartotojo galvos, akių judesius. Šiuos elektroninius tvarinius galima integruoti į „WhatsApp“ ir „Facbeook Messenger“programėles, ir juos matys visi – o ne tik S9 ir S9+ – vartotojai.

Kas dar naujo?

Pristatymo metu buvo siekiama atkreipti dėmesį į atnaujintą „Bixby“ asistentą – pavyzdžiui, buvo žadama, kad nufotografavus maistą, „Bixby“ jį automatiškai atpažins ir net įrašys jo kaloringumą į „Samsung Health“ programėlę.

Taip pat buvo anonsuotas ir atnaujinta garso sistema. Ji ne tik galingesnė, bet ir veikia Dolby ATMOS standartu.

Apibendrinant – „Samsung“ žada daugiau dėmesio kreipti į AR (o taip pat – ir į VR, bet apie tai – akskirame specialiam „Lietuvos Ryto“ interviu su vienu iš „Samsung“ atstovų), duomenų saugumą, o taip pat ir dirbtinį intelektą.

O koks gi jausmas?

Žinoma, po oficialaus pristatymo sekė įdomiausia dalis – galimybė pasigrūsti prie stalų ir patiems išbandyti „Sasmung Galaxy S9” ir “Samsung Galaxy S9+”.

Galima pripažinti, S9 rankoje guli maloniai. Akiai gražus, stilingai blizgus, bet neypatingai slidus korpusas išlaiko ergonomiškus gabaritų – įdomu, kad lygiai toks pats įspūdis išlieka ir didesniajame S9+. Aparatai lengvi – bet nei svoriu, nei dizainu nekuria pigaus plastmasiškumo įspūdžio.

Kaip veikia emodžių kūrimas?

Vartotojo sąsajos prasme viskas labai paprasta, bet turint kiek labiau išskirtinius bruožus ar atributus, emodių panašumas į vartotoją gaunasi ganėtinai ginčytinas. T.y., manuosius gaurus ir barzdą, kaip objektą, atpažino, bet perkėlus kažkodėl visa tai tipo tvarkinga stilinga šukuosenėle ir hipsterio barzdele – labai norint, panašumų įžvelgti įmanoma, bet nepažįstamas žmogus vargiai susies.

Kamera. Na, jos diafragma varstosi tikrai gražiai, bet išbandyti sudėtingesnėmis sąlygomis kol kas galimybės nebuvo. Bet – bus, ir artimiausiu metu: jau artimiausiu metu lrytas.lt galės pasidalinti kameros bandymais prie mažesnės šviesos (ar gal net ir visai be jos)

Prekyboje „Samsung Galaxy S9” ir “„Samsung Galaxy S9+” pasirodys kovo 16 dieną, bet norintys gauti pirmieji, išankstinius užsakymus gali pradėti jau ir dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.