„Kaspersky Lab“: jei pamatysime, kad esame diskriminuojami – kreipsimės į teismą

Kaip žinoma, „Kaspersky Lab“ – tai IT saugumo sprendimų kompanija iš Rusijos, neseniai išgarsėjusi tuo, kad tapo įtariama pernelyg glaudžių ryšių galimybe su Rusijos saugumo tarnybomis ir valdžia – pirmieji šiuos įtarimus paskelbė JAV, o vėliau rekomendacijas nesinaudoti kompanijos programine įranga – ypač valstybiniame sektoriuje – pateikė ir Lietuvos valdžios atstovai.

 Pasak kompanijos atstovų, iš vis pasaulio valstybių, įtarimus „Kaspersky Lab“ pareiškė tik dvi šalys: JAV ir Lietuva.<br> Adomo Rutkausko nuotr.
 Pasak kompanijos atstovų, iš vis pasaulio valstybių, įtarimus „Kaspersky Lab“ pareiškė tik dvi šalys: JAV ir Lietuva.<br> Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2018, 1:03 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:33 PM

Norėdami pristatyti savo poziciją, „Kaspersky Lab“ ketvirtadienį sukvietė žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją.

Tiksliai nežino, kuo kaltinami

„Egzistuoja nuomonė, kad mūsų kuriamas antivirusas gali įsilaužti į sistemą ir užteršti kompiuterio duomenis,“ – su ironiška šypsena lūpose renginį pradėjo „Kaspersky Lab Nordic & Baltic“ generalinis direktorius Leifas Jensenas. – „Žinoma, taip nėra ir negali būti“. Pasak jo, nemaža dalis pastarojo meto nesusipratimo galėjo kilti dėl to, kad ko IT saugumo verslo atstovai savo srityje gilinosi daugiau nei dvidešimt metų, o šiuolaikiniai politikai turėjo išmokti per šešetą mėnesių.

Didžiausia problema „Kaspersky Lab“ nurodo tai, kad jie iki šiol nėra informuoti, kuo tiksliai yra kaltinami – ir taip yra tiek JAV, tiek Lietuvoje. „Praėjusių metų gruodžio 22 dieną kreipėmės į Lietuvos Krašto apsaugos ministeriją, klausdami, kuo tiksliai netinka mūsų programinė įranga, ką ji daro ne taip. Iki šiol sulaukėme tik tokio atsakymo, kad ministerija mūsų laišką gavo – bet nieko daugiau“, – konferencijoje skundėsi „Kaspersky Lab“ Europos reikalų viešųjų reikalų vadovas Jevgenijus Grigorenko.

„Mes esame kompanija iš Rusijos – bet priešingai, nei kokie troliai Sankt Peterburgo, mes esame atviri ir skaidrūs. Ir galbūt todėl, kad esame taip matomi, tapome JAV viešųjų ryšių taikiniu – dabar, vykstant tyrimui dėl Rusijos įtakos JAV prezidento rinkimuose, manome, kad mūsų produkcijos uždraudimas yra labiau demonstracija, kad kažkas dirbama, veikiama – o tuo dar papildomai naudojasi ir mūsų konkurentai,“ – kalbėjo J.Jensenas, pridurdamas, kad supranta ir Lietuvos valdžios susirūpinimą bei teisę pasirinkti tinkamiausią IT saugumo produktą.

„Bet norint išsirinkti tinkamą IT saugumo sprendimą, nereikia prisirišti prie kompanijos lokacijos ar įkūrimo vietos – nes šiais laikais kompanijos yra globalios,“ – teigė J.Grigorenko.

Kaip veikia „Kaspersky Lab“

„Tam, kad išsklaidytume mitus apie duomenų rinkimą, vertėtų paaiškinti, kaip veikia „Kaspersky Lab“ antivirusinė programa.“, – teigė L.Jensenas. Pasak jo, „Kaspersky“ programa tikrai renka duomenis – tik ne visai tokius, dėl kokių bijo vartotojai. „Mums nereikia jūsų dokumentų ar nuotraukų. Bet jei programa atpažįsta virusą ar kitą žalingą programinę įrangą, antivirusas užfiksuoja, kokioje svetainėje virusą „pasigavote“ – ar elektroninio laiško siuntėją, kuris jums persiuntė virusą“ – pasakojo L.Jensenas.

Pasak kompanijos atstovo, „Kaspersky“ antivirusas susideda iš dviejų dalių: programos, esančios vartotojo kompiuteryje – ir serverinės dalies debesijoje, kur renkama, analizuojama ir saugoma informacija apie naujausias IT grėsmes. L.Jenseno teigimu, vartotojas panorėjęs gali ir nedalyvauti antrojoje dalyje, t. y. iš savo kompiuterio į „Kaspersky Lab“ serverius visiškai neišleisti jokios informacijos, o tik gauti atnaujinimus iš „Kaspersky saugumo tinklo“ (angl. „Kaspersky Security Network“).

Sieks dar didesnio skaidrumo

Reaguodama į įvykius ir norėdama apginti savo reputaciją, „Kaspersky“ ruošiasi steigti „Skaidrumo centrus“ – duomenų centrus, kur būsimi klientai galės net susipažinti su programiniu antivirusinės programos sprendimo kodu, o naujus programinės įrangos atnaujinimus stebės neutralios trečiųjų šalių kompanijos. „Galbūt toks centras bus atidarytas Lietuvoje, gal Latvijoje, o gal – Estijoje“, – teigė L.Jensenas.

Tuo tarpu, kol toks centras dar nėra įkurtas, „Kaspersky Lab“ kviečia Lietuvos valdžios atstovus atvykti į Maskvą ir pačioje kompanijos būstinėje įsitikinti įmonės kuriamu programinės įrangos saugumu ir „švarumu“ – taip, kaip tai neseniai padarė Brazilijos ginkluotųjų pajėgų atstovai.

Pasakodamas apie kompaniją ir jos veiklas, „Kaspersky“ atstovas paminėjo, kad Baltijos šalys buvo pirmosios klientės be Rusijos, ir nuo 2017 yra priskirtos Šiaurės regionui, kurio centrinė būstinė yra Kopenhagoje. Tuo tarpu duomenų centras Europos regionui yra įkurtas Frankfurte.

Neatmeta galimybės teistis

Pasak abiejų kompanijos atstovų, iš vis pasaulio valstybių, įtarimus „Kaspersky Lab“ pareiškė tik dvi šalys: JAV ir Lietuva.

„Labai laukiame tikslių atsakymų, kodėl mūsų kuriamas produktas nėra tinkamas įmonėms ir įstaigoms. Jei tokių nesulauksime, turėsime pripažinti, kad mūsų atžvilgiu vyksta diskriminacija, ir kreipsimės į teismą“ – spaudos konferencijoje pranešė „Kaspersky Lab“ Europos reikalų viešųjų reikalų vadovas Jevgenijus Grigorenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.