Lenkui programišiui, kaulijusiam išpirkos, pateiktas įspūdingas kaltinimų kiekis

Praėjusią savaitę Lenkijos policija, glaudžiai bendradarbiaudama su Belgijos Federaline policija ir Europolu, sulaikė Lenkijos pilietį, internete žinomą pseudonimu Armaged0n, įtariamą užšifravus tūkstančius kompiuterių. Taip pat įtariama, kad asmuo 2013-2018 m. organizavo kiberatakas, nukreiptas į įvairias Lenkijos įmones. Iš viso lenkui pateiktas 181 kaltinimas – įskaičiuojant ir pinigų plovimo bei kompiuterinio sukčiavimo atvejus.

  Iš viso lenkui pateiktas 181 kaltinimas – įskaičiuojant ir pinigų plovimo bei kompiuterinio sukčiavimo atvejus.<br> 123RF nuotr.
  Iš viso lenkui pateiktas 181 kaltinimas – įskaičiuojant ir pinigų plovimo bei kompiuterinio sukčiavimo atvejus.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 2:14 PM

Paskutiniu metu įtariamasis slapstėsi Belgijoje, bet kovo 14 buvo sulaikytas, kai bandė vėl patekti į Lenkiją.

Teigiama, kad įtariamasis galimai užkrėsdavo kompiuterius išpirkos reikalaujančia programine įranga (angl. ransomware), platindamas ją elektroniniu paštu, apsimetinėdamas oficialių kompanijų atstovu – kaltinama, kad vyras į aukas kreipdavosi telekomunikacijų bendrovių, prekybos bendrovių, bankų vardu. Įdiegta programinė įranga užšifruodavo duomenis kompiuteryje, o už jų atgavimą reikalaudavo 200-400 JAV dolerių. Lenkas tokias kampanijas vykdė kas tris-keturias savaites ir investuodavo tokiu būdu gautus pinigus į kriptovaliutas.

Be išpirkos reikalaujančios programinės įrangos vyras, įtariama, platino ir virusus, kurie vogė prisijungimų prie bankų duomenis.

Lenkijos policija sukūrė specialią programą, atšifruojančią Armaged0no užšifruotą informaciją, ir siūlo ją nukentėjusiesiems policijos skyriuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.