Kaip atsiranda mumijos?

Tikriausiai visi prisimena mumiją, rastą 2003m. Atakamos dykumoje, Čilėje. Ilgai buvo galvota, kad ši mumija yra ateivis, tačiau atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vis dėl to tai yra žmogus. Mokslininkai išsiaiškino, kad tai buvo neišnešiotas, moteriškos lyties kūdikis su genetiniais sutrikimais. Kad tai kita gyvybės forma buvo manoma dėl keistos mumijos galvos formos.

Mumija – tai kūnas, kuris per tam tikrą laiko tarpą nesuiro. Mokslininkai mumifikaciją skirsto į specialiai atliktą ir natūralią.  <br>123RF nuotr.
Mumija – tai kūnas, kuris per tam tikrą laiko tarpą nesuiro. Mokslininkai mumifikaciją skirsto į specialiai atliktą ir natūralią.  <br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 10:40 AM, atnaujinta Mar 27, 2018, 11:38 AM

Moksliškai kategorizuoti mumijas iš tikrųjų yra sudėtinga. Štai mumija, kuri yra saugoma Sankt Peterburgo Ermitažo muziejuje, yra vyras, kuriam buvo atlikta vazektomija, o galvota, kad tai buvo Senovės Egipto dainininkė.

Mirtys taip pat ne visada yra tokios įspūdingos kaip buvo galvota. Pavyzdžiui, ilgą laiką buvo galvota, kad Tutanchamonas buvo nužudytas, tačiau intensyvūs ir ilgą laiką trukę tyrimai parodė, kad iš tikrųjų taip nebuvo.

Ne visos mumijos tokios pat

Mumija – tai kūnas, kuris per tam tikrą laiko tarpą nesuiro. Mokslininkai mumifikaciją skirsto į specialiai atliktą ir natūralią. Abi mumifikacijos formos sutrikdo bakterijos, kuri ardo kūno minkštuosius audinius, veiklą.

Specialiai atliekamos mumifikacijos metu, žmogaus vidaus organai yra išimami. Senovės Egipte tuščia kūno ertmė buvo užpildoma įvairiomis žolelėmis. Pagrindinė medžiaga, naudojama balzamavimui, buvo natrio karbonatas, nes jis gerai ištraukia vandenį iš kūno. Kuomet kūnas būdavo ištepamas įvairiais aliejais, jį suvyniodavo į lininės medžiagos juosteles, kai kuriuose regionuose buvo naudojama ir ožio oda. Šiais laikais balzamavimui yra naudojamas formaldehidas ir mentolio alkoholis.

Pasyvi mumifikacija yra natūralus procesas. Bakterija, kuri surado minkštuosius audinius, negali veikti kuomet ilgą laiko tarpą laikosi labai karštas arba labai šaltas oras, dėlto mumifikacijos procesas nevyksta. Geriausias mumifikacijos proceso, vykusio šalto oro sąlygomis, pavyzdys yra Oetzi mumija, kuri buvo rasta 1991m. Austrijos Alpėse, netoli sienos su Italija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.