Kas sieja Lietuvą ir vieną visame pasaulyje žinomą romaną?

„Rožės vardas“ – pirmasis italų mokslininko semiotiko, meno teoretiko Umberto Eco romanas,  pasirodęs 1980 m. Jo šlovės ir populiarumo nepranoko nė vienas kitas šio autoriaus kūrinys.

Romano veikėjų galerijoje šmėkšteli ir paslaptingo vienuolio Algirdo Kliuniečio, romane dar vadinamo Doctor Quadratus, vardas.<br> 123RF nuotr.
Romano veikėjų galerijoje šmėkšteli ir paslaptingo vienuolio Algirdo Kliuniečio, romane dar vadinamo Doctor Quadratus, vardas.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT.lt

Mar 31, 2018, 8:28 AM, atnaujinta Mar 31, 2018, 10:15 AM

Romano veiksmas vyksta 1327 m. Šiaurės Italijos kalnuose stūksančiame vienuolyne. Prisidengęs detektyvine fabula, U. Eco įtraukia skaitytoją į filosofines diskusijas, teologinius debatus, tokiu būdu sukurdamas daugiasluoksnę kūrinio intrigą su realiais ir išgalvotais veikėjais.

Įdomu tai, kad margoje romano veikėjų galerijoje šmėkšteli ir paslaptingo vienuolio Algirdo Kliuniečio, romane dar vadinamo Doctor Quadratus, vardas. Teigiama, kad šio veikėjo prototipas yra garsus lietuvių semiotikas Algirdas Julius Greimas – mokslininkas, sukūręs ir išpopuliarinęs semiotinio kvadrato metodą.

„Anksčiau abatas buvo Paulius iš Riminio, įdomus žmogus, apie jį pasakojami stebėtini dalykai: atrodo, jis ryte rijo knygas, mintinai žinojo visas, saugomas bibliotekoje, bet turėjo keistą silpnybę – negalėjo rašyti, – dėl to vadindavo jį Abbas agraphicus... Abatu jis tapo labai jaunas, kalbėta, kad rėmė jį Algirdas Kliunietis, Doctor Quadratus“, – rašoma romane.

2017 m. Lietuva šventė 100-ąsias A. J. Greimo gimimo metines.  Šia proga pasirodė Miglės Anušauskaitės sukurtas komiksas „Daktaras Kvadratas“, kuriame populiariai pristatoma šio pasaulinio lygio mokslininko gyvenimas ir veikla. Pavadinimą savo komiksui M. Anušauskaitė pasiskolino iš jau minėtos U. Eco knygos „Rožės vardas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.