„Lan Party“ – festivaliai skirti ne tik užkietėjusiems žaidėjams

„Lan Party“ – terminas, kuris skirtingoms grupėms žmonių sukelia visiškai priešingas emocijas. Vieniems „Lan Party“ reiškia šimtus, urvinius žmones primenančių „geek‘ų“, kurie susineša savo įrangą ir tris dienas varvina akis prie kompiuterio ekranų. Patys žaidimų entuziastai „Lan Party“ suvokia kiek kitaip.

Pirmuoju masiniu „Lan Party“ pripažįstamas „The Gathering“ įvyko dar 1991 metais Norvegijoje. <br>123RF nuotr. 
Pirmuoju masiniu „Lan Party“ pripažįstamas „The Gathering“ įvyko dar 1991 metais Norvegijoje. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2018, 2:23 PM, atnaujinta Apr 6, 2018, 2:31 PM

Kiekvienam žaidimų mėgėjui „Lan Party“ yra laukiamiausias renginys metuose, kai gali susikrauti savo ilgai ir kruopščiai konstruotą kompiuterį, atsigabenti jį į renginį, kuriame jo lauks šimtai bendraminčių, su kuriais per ateinančias dvi, tris, ar net keturias paras patirs nuotykių, o gal net ir laimės prizų. Tūkstančiai dalyvių, kuriuos vienija ta pati idėja: žaidimai yra neatskiriama gyvenimo dalis. Juk geriausios emocijos žaidžiant yra patiriamos su draugais!

„Lan Party“ istorija prasidėjo labai seniai. 1980-90 metais internetas buvo naujiena ir prieinamas toli gražu ne visiems. Geriausias sąlygas turėjo technologijų kryptimi orientuoti universitetai, kurių kompiuterių klasės buvo sujungtos į vietinius tinklus. Studentai suprato, kad tokius vietinius tinklus galima panaudoti ne tik universiteto reikmėms. Taip gimė „Lan Party“.

Pirmuoju masiniu „Lan Party“ pripažįstamas „The Gathering“ įvyko dar 1991 metais Norvegijoje. Tada organizatoriai pasirinko Velykų atostogų savaitę, nes taip galėjo skirti visą laiką renginiui tuo pat metu užtikrinant, kad atostogų metu susirinks daug dalyvių. 1994 metais Švedijoje panašiu principu įvyko renginys, kurį dabar visi žinome kaip didžiausią „Lan Party“ pasaulyje – „DreamHack“.

Į pirmąjį „DreamHack“, vykusį mokyklos valgykloje, susirinko 40 žmonių. Per penkis metus dalyvių kiekis pakilo iki trijų tūkstančių. Šiemet „DreamHack Summer“ aplankė kiek daugiau nei 26 tūkstančiai žmonių iš viso pasaulio. Skandinavai yra ne vieninteliai galintys pasigirti įspūdingais „Lan‘ais“. Dalase kasmet vykstantis ir savaitę trunkantis „QuakeCon“ yra vadinamas Žaidimų Vudstoku (Woodstock of Gaming), kuriame visą savaitę vyrauja „taika, meilė ir raketos“. Nuo jo neatsilieka ir Olandijoje vykstantis „CampZone“ (didžiausias lauke vykstantis „Lan Party“), kuris labiau primena ne „Lan Party“, o festivalį.

„Lan Party“ Lietuvoje taip pat nėra naujiena. Jau šešioliktus metus iš eilės vykstantis „Infoshow Lan Party“ renginys balandžio 13-15 dienomis vėl kviečia žaidimų entuziastus į Kauno sporto halę.

Gilias tradicijas ir savo istoriją turintis „Lan‘as“ kasmet parodo, ką gali nuveikti grupė motyvuotų informatikos studentų, siekiančių bendro tikslo. Kaip šio renginio pradininkas Andrius Ganusauskas sako, kad viskas prasidėjo paprastai: „Vietoj pirmo atsiskaitymo aš važiavau pažaisti į „Lan Party“, kuris man padarė įspūdį, ir nusprendžiau, kad kažkada reiktų suorganizuoti, ką nors panašaus“. Taip gimė pirmasis „Lan Party“ Lietuvoje. Pasak organizatorių, pagrindinė renginio įdėja yra ne sėdėti prie kompiuterio, o gyvai susipažinti su draugais, kuriuos iki tol pažinojai tik iš slapyvardžio žaidime.

„InfoShow Lan Party“ – renginys sukūręs savitą istoriją, subūręs tūkstančius žmonių ir palikęs begalę prisiminimų. Vieta kiekvienais metais sutraukianti žaidimų entuziastus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių, o priziniai fondai (nors ir negali lygintis su kolegų iš Skandinavijos) sutraukia nemažai profesionalų arba jais tapti siekiančių žaidėjų. Jei nori praleisti savaitgalį kitaip ir susipažinti su Lietuvos žaidimų kultūra, bilietus ir visą informaciją rasi www.infoshow.info.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.