Rusija vėl prisižaidė: netyčia užblokavo tai, ko tikrai nevertėjo

Pusė pasaulio prunkštauja, stebėdama Rusijos Ryšių reguliavimo tarnybos „Roskmonadzor“ nuotykius, kai šie, siekdami užblokuoti šalies saugumo tarnyboms neprieinamą susirašinėjimo platformą „Telegram“, griauna savo pačių internetą.

 Šiuo metu klientai iš visos Rusijos praneša apie „reCaptcha sutrikimus<br> 123RF nuotr.
 Šiuo metu klientai iš visos Rusijos praneša apie „reCaptcha sutrikimus<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2018, 4:03 PM

Iš pradžių tai nutiko su „Amazon“ serveriais, kuriuose – ko tarnyba nenumatė – saugomos ir rusiškos elektroninės parduotuvės. Taip pat – su „Microsoft“ debesijos paslaugomis, tad rusai turi problemų su visame pasaulyje populiariu biuro programų paketu „Office 365“.

Kas juokingiausia, pirmomis blokavimų dienomis tai beveik visiškai nepaveikė pačios „Telegram“ platformos – trukdžiai atsirado tik vėliau – bet tiek tada, tiek dabar platforma galima sėkmingai naudotis, prisijungus prie jos per virtualų privatųjį tinklą (angl. virtual private network, VPN) – o jų yra tiek, kad užblokuoti visus vargiai ar įmanoma (nors jau nebenuostabu, jei Rusija pabandys),

Vis dėlto, šeštadienio naktį pradėjus blokuoti „Google“ priklausančius IP adresus, šios savaitės pradžioje išaiškėjo naujas netikėtas efektas: Rusijoje nustojo veikti „Google“ teikiama paslauga-įskiepis „reCaptcha“.

„reCaptcha“ – tai tas laukelis, kuriame reikia pažymėti varnelę šalia teksto „Aš nesu robotas“ (angl. I’m not the robot), ir kurio tikslas yra apsaugoti svetaines nuo reklaminių šiukšlių ir automatinių komentarų rašymo. Nors žmogaus akiai tai atrodo ir visiškai paprasta sistema, iš tiesų ji efektyviai atsijoja automatizuotas kenkėjiškas programas.

Taigi, šiuo metu klientai iš visos Rusijos praneša apie „reCaptcha“ sutrikimus. O likęs pasaulis spėlioja, kas Rusijoje nutiks toliau.

Nors vieną dalyką galima neabejotinai prognozuoti – naudojimasis VPN tinklais šalyje tikrai sprogstamai augs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.