Pašiepė pirataujančius: „Neuždirbi legaliam turiniui?“

Lietuviai lengva ranka sumoka kelis eurus už kavą išsinešti, tačiau gaili pinigų mažiau ar tiek pat kainuojančiam legaliam turiniui internete. Dažnai ir aukštą gyvenimo kokybę akcentuojantys žmonės šykšti vos 5 eurų filmui ar turinio platformos abonementui, žaidimui, deda pastangas, teikia asmeninius duomenis, siekdami gauti būtinai piratinį turinį. Tokį paradoksą konstatuoja Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (toliau – LANVA) pirmininkė Vytautė Ladigaitė-Balčiūnienė. Todėl, nuimdama kaukes pirataujantiems, asociacija socialiniame projekte „Neuždirbi legaliam turiniui?“ siekia provokuoti.

 Nuimdama kaukes pirataujantiems, asociacija socialiniame projekte „Neuždirbi legaliam turiniui?“ siekia provokuoti.<br> LANVA nuotr.
 Nuimdama kaukes pirataujantiems, asociacija socialiniame projekte „Neuždirbi legaliam turiniui?“ siekia provokuoti.<br> LANVA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2018, 11:49 AM

Pasak V. Ladigaitės-Balčiūnienės, legaliai prieinamo pramoginio ir kūrybos turinio kasmet vis daugiau, tad ištisus filmų sąrašus bei kitą turinį vartotojai gali žiūrėti ir atsisiųsti lengvai prieinamose legaliose interneto svetainėse, platformose.

„Anksčiau vis girdėdavome, jog legalus turinys esą sunkiai prieinamas. Dabar situacija gerokai pasikeitusi, už nė 10 eurų nesiekiantį mokestį galima žiūrėti legalius filmus. Tačiau pastebime, jog dažniausiai tai yra ne pinigų, o įpročio ir sąmoningumo stokos klausimas“, – teigia pirmininkė.

Problema – ne pinigai

Už nelegalaus turinio naudojimą gali būti taikomos sankcijos pagal įstatymus. Tačiau tikrovėje tai nėra efektyviausias sprendimas, norint priversti žmones pakeisti jų įpročius pasirenkant naudoti legalų turinį.

„Gąsdinimas baudomis nėra veiksmingiausias būdas, siekiant sustabdyti tokį elgesį, o atsakingos institucijos aktyviai nesiekia įstatymų vykdymo. Visuomenei jau būtų metas suprasti, kad nelegaliai siųstis filmus yra tiesiog nepagarba sau. Sumokėti už kavą kažkodėl yra savaime suprantama, bet mokestis už filmo atsisiuntimą ar peržiūrą yra ignoruojamas, net agresyviai atmetamas. Todėl provokuodami klausiame, ar tikrai neuždirbi legaliam turiniui?“, – svarsto V. Ladigaitė-Balčiūnienė.

„Kad ir kaip keista, bet dažniausiai nelegalų turinį žiūri ar siunčiasi būtent miesto gyventojai, neretai gaunantys didesnes pajamas, jiems ir dedikuotas šis projektas“, – pastebi LANVA vadovė.

Iš dalies finansuojant Kultūros ministerijos Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos lėšomis LANVA užsakė sukurti vaizdo siužetą „Neuždirbi legaliam turiniui?“, kuriame rodoma, kad siųstis nelegaliai turinį šiuolaikiškam technologijų žmogui tiesiog gėda. Kino reklamos kūrėjų „CinemaAds“ reklaminiame klipe vaidinantys aktoriai Martynas Vaidotas ir Skaistė Vievesė atskleidžia, kokias progas gali praleisti siųsdamasis filmus nelegaliai.

Pirmąjį pasimatymą vaidinanti pora vakarieniauja restorane, prabangiu automobiliu grįžta pas vaikiną į namus, ir jis pradeda ieškoti nelegalaus filmo vakarui. Mergina, nusivylusi tokiu „pigiu“ jo pasirinkimu, nė neatsisveikinusi išeina iš prašmatnaus buto.

„Klipu norėjome parodyti auksinio jaunimo gyvenimą. Prabangus butas dangoraižyje, naujas automobilis leidžia suprasti, kad žmogus uždirba, tačiau siųsdamasis filmus nelegaliai nė nesijaučia darąs kažką blogo. Siekėme, jog reklama ne tik sukeltų šypseną, bet ir sugėdintų, ir priverstų susimąstyti“, – apie idėją pasakoja reklamos režisierius Martynas Grašys.

Video siužetas „Neuždirbi legaliam turiniui?“ rodomas didžiuosiuose šalies miestuose kino teatruose „Forum Cinemas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.