Galėjo baigtis mirtimi: populiariuose JAV ginkluose aptiko kritinių gedimų

Visi esame girdėję posakį, kad net lazda kartą metuose iššauna. Posakis — tartum aliuzija, kuria raginama būti atsargiems. Dirbantieji su šaunamaisiais ginklais žino, kokia gali būti neatsargumo kaina. Bet kas, jei iš pažiūros tvarkingas ginklas netikėtai iššauna net ir laikantis visų saugumo taisyklių? Būtent tokį netikėtai gluminantį atradimą amerikiečiai surado populiariuosiuose kariškuose M4/M16 tipo automatuose.

 Kariui perstačius jungiklį į vieną iš šaudymo režimų, netikėtai nuaidėjo šūvis. Kariškis tuo metu net nepalietė nuleistuko.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Kariui perstačius jungiklį į vieną iš šaudymo režimų, netikėtai nuaidėjo šūvis. Kariškis tuo metu net nepalietė nuleistuko.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnas Mulokas

Jun 5, 2018, 9:23 AM

Netikėtas atsitikimas nutiko šių metų kovo 29-ą dieną Kentukyje. Fort Knoxo karinėje bazėje tuomet vyko eilinės šaudymo pratybos. Vienam kariui paspaudus nuleistuką, iš jo ginklo šūvis nenuaidėjo. Pradėjęs tikrinti nesuveikusį M4A1 karabiną karys aptiko, kad jungiklis, perjungiantis ginklo šaudymo režimus, nustatytas į tarpinę padėtį. Tai yra, nebuvo nustatytas nei pavienio, nei automatinio šaudymo pasirinkimas. Karys ne iki galo pasuko režimų jungiklį.

Kariui perstačius jungiklį į vieną iš šaudymo režimų, netikėtai nuaidėjo šūvis. Kariškis tuo metu net nepalietė nuleistuko. Nors niekas incidente nenukentėjo, pratybos buvo iškart sustabdytos.

Atlikus pakartotinius bandymus su ginklu, jis visus kartus suveikė ne taip, kaip turėtų. Pradėjus tikrinti kitų karių naudojamus ginklus, buvo rasti dar du su tokiu pat sutrikimu.

Šiuo metu amerikiečiai visoje šalyje patikrino 52 tūkst. ginklų, iš jų 6 % turėjo gedimą, leidusį ginklui iššauti nespaudžiant nuleistuko. Panašu, kad toks sutrikimas palietė tik pačius naujausius ginklus, priimtus į tarnybą jau po šaltojo karo: M4, M4A1, M16A4.

Visi minėtieji ginklai yra standartinė karių ekipuotės dalis, jų per du dešimtmečius pagamintas itin didelis kiekis. Planuojama per šešis mėnesius patikrinti visus turimus 903 tūkst. ginklus, nepaisant ar jie aktyvioje tarnyboje, ar saugomi sandėliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.