Kokiu mažiausiu greičiu gali skristi lėktuvas? Ir ar jis gali skristi atbulas?

Lėktuvai nėra sraigtasparniai ir kaboti vietoje negali. Keliamoji sparnų jėga kuriama tik lėktuvui judant pirmyn ir oro srautams apgaubiant sparnų paviršių. Tačiau koks lėktuvas gali skristi lėčiausiai? Ir ar patikėtumėte, kad yra lėktuvų, kurie gali skristi atbuli?

 „Antonov An-2“ (taip, tas pats legendinis „kukurūzininkas“) gali skristi vos 40 km/h greičiu.<br> Algio Barzdžiaus nuotr.
 „Antonov An-2“ (taip, tas pats legendinis „kukurūzininkas“) gali skristi vos 40 km/h greičiu.<br> Algio Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 10:39 PM, atnaujinta Jun 27, 2018, 12:59 PM

Tam, kad būtų kuriama didelė keliamoji galia, reikia, kad lėktuvas turėtų didelį sparnų plotą – o pats sparnų profilis pasižymėtu aukštu aerodinaminiu efektyvumu. Taigi, jei norite surasti lėktuvą, kuris gali skristi lėčiausiai, turite pasižvalgyti į biplanus. Pavyzdžiui, „Antonov An-2“ (taip, tas pats legendinis „kukurūzininkas“) gali skristi vos 40 km/h greičiu. Tai – labai lėtai tokiam dideliam lėktuvui, tačiau ir taip lėtai skrisdamas jis išlieka gerai valdomas.

Išvis, žemės ūkio darbams sukurti lėktuvai gali skristi labai lėtai – nes tam ir buvo kuriami. Skrendant lėčiau galima tiksliau išbarstyti trąšas, į šalis neišsklaidomi pesticidai ir kiti chemikalai. Dažnai tos pačios savybės, leidžiančios skristi itin nedideliu greičiu, yra tos pačios, kurios leidžia pakilti nuo trumpų takų. Todėl „Antonov An-2“ ir gali skraidyti taip lėtai. Be to, „Antonov An-2“ – kaip ir nemažai kitų lėktuvų – gali skristi atbulas.

Kaip jau minėta, keliamąją jėgą kuria oro srautai, tekantys aplink lėktuvo sparnus. Tačiau tie oro srautai gali būti užtikrinami ne tik lėktuvui judant pirmyn – stiprus vėjas turi tokį patį efektą. Stiprus vėjas gali efektyviai kurti keliamąją jėgą taip, kad lėktuvas žemės atžvilgiu tiesiog kabos ore ar net skris atbulas.

Skirtingiems lėktuvams reikalingas skirtingas vėjo greitis, tačiau tinkamomis sąlygomis tokį efektą gali pasiekti daugelis propelerinių lėktuvų. Dėl to „Antonov An-2“ pagarsėjo savo pasirodymais įvairiose aviacijos šventėse.

Bet kaip tai atrodo? Labai paprasta – lėktuvo greitis ore gali siekti keliasdešimt kilometrų per valandą, o žemės atžvilgiu – 5-10 km/h į priešingą pusę. Ant žemės stovintiems žmonėms lieka tik stebėtis, kaip lėktuvas skrenda atbulas, ir išlieka valdomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.