Kuo ypatingas žmogaus pirštų ir delnų odos paviršius?

Žmogaus pirštų ir delnų odos paviršius pasižymi ypatingomis savybėmis. Jos raukšlių ir vagelių raštai – individualūs, nerasime dviejų vienodų pirštų. Laikui bėgant, šie raštai nesikeičia. Manoma, kad toks odos paviršius susiformuoja septintąją neštumo savaitę ir toks pat išlieka visą gyvenimą.

 Žmogaus pirštų ir delnų odos paviršius pasižymi ypatingomis savybėmis.<br> 123RF nuotr.
 Žmogaus pirštų ir delnų odos paviršius pasižymi ypatingomis savybėmis.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT radijo laida „Ar žinai, kad?“, LRT.lt

Jul 3, 2018, 5:07 PM

Papiliarinių linijų raštai atsikuria net ir pažeidus paviršinį odos sluoksnį. Būtent dėl šių unikalių savybių žmogų nesunku identifikuoti pagal jo pirštų atspaudus ir delnų pėdsakus. Mokslas, tiriantis žmogaus pirštų ir delnų odos paviršiaus struktūrą, vadinamas daktiloskopija.

Beje, vis dėlto ne visi žmonės turi pirštų atspaudus. Adermatoglifija – tai retas genetinis sutrikimas, kai žmogaus delnai, pirštai ir padai neturi odos raštų.

Lietuvos policija pirštų atspaudus pradėjo kaupti 1922 m. ir iki šiol naudojasi daktiloskopijos galimybėmis, nors atsirado ir naujų, tobulesnių identifikavimo būdų, pavyzdžiui, DNR daktiloskopija.

Nuo 2009 m. į Lietuvos piliečio pasą ir asmens tapatybės kortelę elektroniniu būdu įrašomas ne tik piliečio veido atvaizdas, bet ir pirštų atspaudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.