Kodėl vitaminas C vadinamas askorbo rūgštimi?

1519 m. portugalas Fernando Magellanes su 265 jūreiviais išplaukė į pirmąją kelionę aplink Žemės rutulį. Po trejų metų iš ekspedicijos grįžo tik 18 žmonių. Manoma, kad daugumą jų pražudė skorbutas – liga, kurią sukelia vitamino C trūkumas.

 Vitaminui C suteiktas cheminis pavadinimas askorbo rūgštis. Askorbo, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „be skorbuto“.<br> 123RF nuotr.
 Vitaminui C suteiktas cheminis pavadinimas askorbo rūgštis. Askorbo, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „be skorbuto“.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT radijo laida „Ar žinai, kad?“, LRT.lt

Jul 4, 2018, 2:33 PM

Po 200 metų britų laivyno gydytojas Jamesas Lindas, jūreiviams, sergantiems skorbutu, kaip vaistą paskyrė kasdien suvalgyti po du apelsinus ir citriną. Visi jie pasveiko, o citrinų sultis imta naudoti skorbuto profilaktikai.

Dar kartą vitamino C galia įsitikino ir keliautojas Jamesas Cookas, į vieną savo ekspedicijų išvykęs dviem laivais. Viename buvo daug vaisių, o kitame laive plaukiantys jūreiviai negalėjo mėgautis nei apelsinais, nei morkomis ar citrinomis. Būtent juos ir pražudė skorbutas.

Vėliau atrastam vitaminui C suteiktas cheminis pavadinimas askorbo rūgštis. Askorbo, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „be skorbuto“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.