Prieš 500 metų pamestas išskirtinis artefaktas sugrįžo į namus

Kišeninio dydžio XIII a. Biblija buvo sugrąžinta į Kenterberio katedrą po to, kai 500 metų ji buvo laikoma pamesta.

 Kišeninio dydžio XIII a. Biblija buvo sugrąžinta į Kenterberio katedrą po to, kai 500 metų ji buvo laikoma pamesta.<br> Kenterberio katedros nuotr.
 Kišeninio dydžio XIII a. Biblija buvo sugrąžinta į Kenterberio katedrą po to, kai 500 metų ji buvo laikoma pamesta.<br> Kenterberio katedros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2018, 1:26 PM

Viduramžių biblija buvo prarasta XVI a., kai Angliją valdė Henris VIII, o reformacija buvo padalinusi šalį į Anglijos Bažnyčią ir Romos Katalikų Bažnyčią. Tuo metu buvo išformuoti šimtai vienuolynų, tame tarpe – ir Kenterberio katedros.

Kaip rašo „The Guardian“, ši Biblija ir dauguma iš 30 000 tomų iš katedros bibliotekos kolekcijos buvo išblaškyta po visą šalį ir pasaulį. Tiesą sakant, šiandien katedros bibliotekoje tėra išlikę 30 knygų iš garsiosios kolekcijos.

Liepos mėnesį katedra nusipirko Bibliją per retų knygų išpardavimą Londone, ir pirkinys kainavo 100 000 svarų sterlingų (apie 111 000 eurų).

Viduramžių Biblija – pagal vienuolio vardą, kuriam ji priklausė, vadinama Lyghfieldo Biblija – greičiausiai buvo išleista Paryžiuje, kuris tuomet buvo vienu didžiausių tokių knygų leidybos centrų.

Knygos tekstas surašytas ant plono, servetėlę primenančio pergamento ir pasižymi papildomomis iliustracijomis – ir tai yra vienintelė pilna Biblija Kenterberio katedros kolekcijoje.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.