Gerina balso skambučių garso kokybę

Ar pastebėjote, kaip žiūrint TV žinių reportažus ar klausantis radijo laidų, neaiškiai girdimi telefonu kalbinamų žmonių balsai? Taip yra dėl to, kad telefonu perduodamas garsas „apkarpomas“, atsisakant dalies žmogui girdimų, tačiau ne tokių svarbių itin aukštų ir itin žemų dažnių. TV signalais ir FM radijo bangomis šie dažniai yra perduodami, todėl girdime aiškų skirtumą. Bet šie laikai grimzta į praeitį: kad ir šiandien galite paskambinti savo geram draugui ir pasikalbėti taip, lyg jis sėdėtų greta. Žinoma, jei abu turite „Galaxy S9“ ar „Galaxy S9+“ telefonus.

 „Telia“ patobulino balso skambučių 4G tinklu „VoLTE“ technologiją, įdiegdama naujos kartos garso kodavimo algoritmą „Enhanced Voice Services“ (EVS).<br> 123RF nuotr.
 „Telia“ patobulino balso skambučių 4G tinklu „VoLTE“ technologiją, įdiegdama naujos kartos garso kodavimo algoritmą „Enhanced Voice Services“ (EVS).<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2018, 2:25 PM

Telia“ patobulino balso skambučių 4G tinklu „VoLTE“ technologiją, įdiegdama naujos kartos garso kodavimo algoritmą „Enhanced Voice Services“ (EVS). Jis daugiau nei du kartus išplečia perduodamo garso diapazoną, lyginant su HD balso paslauga, ir geresnės kokybės garsą perduoda naudodamas įprastą pralaidumą (angl. bitrate).

„Technologijos garso perdavimo srityje pastaraisiais metais yra tobulinamos septynmyliais žingsniais. Prieš kelerius metus pristatėme „VoLTE“ skambučius savo 4G mobiliojo ryšio tinkle, nuo pernai metų jais gali naudotis daugelio „Android“ operacinę sistemą turinčių telefonų savininkai. Jie jau spėjo įvertinti skirtumą tarp įprastų mobiliųjų skambučių ir HD balso, kuris leidžia pašnekovą girdėti itin aiškiai. Dabartinis patobulinimas mobiliuosius skambučius dar žingsniu priartina prie gyvo bendravimo“, – sako Andrius Šemeškevičius, „Telia“ technologijų vadovas.

„Gamindama išmaniuosius įrenginius, mūsų kompanija nepaliauja siekti nuolatinių inovacijų ir patobulinimų, kurie vartotojams teiktų realią naudą. Džiaugiamės, kad „Samsung“ ir „Telia“ bendradarbiavimas ir pastangos būti naujausių technologijų priešakyje atneša puikius rezultatus. Itin kokybšką skambučių garsą nuo šiol gali išbandyti bet kuris „Galaxy S9“ ar „Galaxy S9+“ savininkas, tačiau tai tik pradžia – netrukus jo privalumais galės įsitinkinti ir kitų „Galaxy“ modelių turėtojai“, – pasakoja Simonas Skupas, „Samsung Electronics Baltics“ vadovas Lietuvoje.

EVS technologija mobiliuosius pokalbius priartina prie pašnekesio natūraliomis sąlygomis. Ji naudoja naujesnės kartos suspaudimo algoritmus, kurie yra atsparesni prastoms ryšio sąlygoms ir į tokį pat pralaidumą sugeba užkoduoti dar geresnės kokybės garsą.

„Pirmas dalykas, ką pastebės kiekvienas, yra aiškesnis pašnekovo balsas triukšmingoje aplinkoje. Telefono mikrofonas visus garsus – žmogaus balsą, greta stovinčio autobuso burzgimą ar jūros ošimą – priima vienodai, tačiau perduodant jį ryšio kanalais tam tikri dažniai „nukerpami“. EVS technologija leidžia perduoti praktiškai visą žmogaus girdimų dažnių diapazoną, todėl klausytojas gali lengvai atskirti šneką nuo pašalinių garsų. Antras svarbus privalumas – naujesnės kartos kodavimo algoritmas yra atsparesnis prastoms radijo ryšio sąlygoms. Pavyzdžiui, jei kalbate telefonu eidami gatve, tarp aukštų pastatų, ryšys gali suprastėti ir garso kokybė krenta. EVS leidžia sumažinti tokių trikdžių tikimybę ir užtikrinti dar geresnę kokybę nei bet kada anksčiau“, – paaiškina „Telia“ technologijų vadovas A. Šemeškevičius.

Naujove „Telia“ tinkle nuo šiol gali naudotis esami „Galaxy S9“ ir „Galaxy S9+“ telefonų savininkai. Jiems nieko daryti nereikia – pakeitimai atlikti tinklo lygmenyje, geresnės kokybės „VoLTE“ skambučiais jie naudosis skambindami kitiems tokių pat telefonų savininkams.

EVS kodavimo algoritmų aktyvavimas „VoLTE“ skambučiams vykdomas palaipsniui. Greitu metu jais galės naudotis ir kitus „Samsung“ flagmanus, tokius kaip „Galaxy Note 9“, „Galaxy S8“ ir „Galaxy Note 8“, turintys žmonės.

„VoLTE“ technologiją savo 4G tinkle „Telia“ įdiegė pirmoji Lietuvoje dar 2016 metais. Ji užtikrina iki trijų kartų greitesnį skambučių sujungimą, HD balso kokybę ir galimybę vienu metu kalbėti telefonu ir naršyti internete. Augant šią technologiją palaikančių įrenginių skaičiui, ši technologija ateityje leis operatoriams palaipsniui mažinti tradicinių 2G ar 3G tinklų poreikį ir atlaisvinti dažnius 4G ir 5G technologijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.