ESO pradėjo bandyti išmaniuosius skaitiklius

Rengdamasi masiniam išmaniosios apskaitos diegimui Lietuvoje, bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pradėjo aktyvius išmaniųjų skaitiklių testavimus. Bandomuoju projektu siekiama įvertinti, ar duomenų surinkimas iš įrenginių naudojant šią technologiją yra galimas, ar jos skvarba yra didesnė nei tradicinių ryšio technologijų.

Rengdamasi masiniam išmaniosios apskaitos diegimui Lietuvoje, bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pradėjo aktyvius išmaniųjų skaitiklių testavimus. <br> 123RF nuotr.
Rengdamasi masiniam išmaniosios apskaitos diegimui Lietuvoje, bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pradėjo aktyvius išmaniųjų skaitiklių testavimus. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA

Nov 5, 2018, 1:52 PM

Išmanieji skaitikliai, naudodami mobiliojo ryšio tinklą, į ESO sistemas perduoda duomenis apie energijos vartojimą, energijos gamybą bei tiekiamos energijos kokybę, praneša bendrovė.

Technologijos galimybės buvo išmėginamos įvairiomis sąlygomis: sertifikuoti ir metrologiškai patikrinti dujų skaitikliai įrengti savanoriškai pasisiūliusių įmonės darbuotojų namuose, o elektros skaitikliai sumontuoti naujai pastatytų daugiabučių rūsiuose ir požeminėse stovėjimo aikštelėse, testuojami ESO laboratorijoje, taip pat vežami į galimai probleminius taškus.

„Matome, kad pirmieji sumontuoti skaitikliai Vilniaus regione siunčia duomenis net ir iš tų vietų, kur kitos ryšio technologijos neužtikrina duomenų surinkimo. Esant ryšio signalo stiprumui prastesniam nei -105 dBm, naudojant GPRS technologiją duomenų surinkti nepavyksta, tačiau NB-IoT komunikacijos modemai duomenis perduoda net ir esant prastesniam nei -115 dBm ryšiui. Spėjimas, kad metalinės apskaitos spintos gali ekranuoti elektromagnetinių bangų sklidimą taip, jog nepavyks perduoti informacijos, taip pat nepasitvirtino“, – pranešime teigia ESO Išmanaus tinklo architektas Mindaugas Vyšniauskas.

Buvo nuogąstaujama dėl šios technologijos veikimo pasienio zonose, tačiau ir šiuo atveju nepastebėta jokių ryšio veikimo sutrikimų šiose vietovėse.

M. Vyšniausko teigimu, šiuo metu Lietuvoje testuojami vieni pažangiausių technologinių sprendimų, visame pasaulyje dar tik žengiantys pirmuosius žingsnius. Bandomajame projekte, be ESO komandos, dalyvauja du ryšio operatoriai – „Telia“ ir „Bitė“, o skaitiklius bandymams suteikė trys tiekėjai : „Apator“ (Lenkija), „Pietro Fiorentini“ (Italija), „JanzCE“ (Portugalija).

Palyginti su kitomis technologijomis, ESO testuojami išmanieji dujų skaitikliai duomenis gali siųsti labais mažais paketais ir tokiu būdu tausoja skaitiklio bateriją. Be to, ši technologija suteikia galimybę duomenis siųsti iš tokių vietų, kuriose paprastas GPRS ar radijo ryšys negalimas: nutolusių vietovių, rūsių, požeminių aikštelių.

Masinis išmaniųjų skaitiklių diegimas Lietuvoje numatomas nuo 2020 m. pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.