Per pasaulį nusirito paslaptinga banga

Lapkričio 11 d. per pasaulį nusirito paslaptingos seisminė bangos.

 Užfiksuotas epicentras – Mayotte sala, priklausanti Prancūzijai ir esanti tarp Afrikos ir šiaurinės Madagaskaro dalies.<br> Lrytas.lt mont.
 Užfiksuotas epicentras – Mayotte sala, priklausanti Prancūzijai ir esanti tarp Afrikos ir šiaurinės Madagaskaro dalies.<br> Lrytas.lt mont.
Seismografas Mayotte saloje pirmasis užfiksavo gaudesį - tačiau nebuvo pirmasis, kurio parodymus pastebėjo žmonės.<br> Rapidshake iliustr.
Seismografas Mayotte saloje pirmasis užfiksavo gaudesį - tačiau nebuvo pirmasis, kurio parodymus pastebėjo žmonės.<br> Rapidshake iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 11:38 AM, atnaujinta Nov 30, 2018, 12:37 PM

Jų užfiksuotas epicentras – Mayotte sala, priklausanti Prancūzijai ir esanti tarp Afrikos ir šiaurinės Madagaskaro dalies. Banga nuvilnijo per Zambiją, Keniją ir Etiopiją, o taip pat ir per vandenynus – iki Čilės, Naujosios Zelandijos, Kanados ir net Havajų, esančių už 16 000 kilometrų, rašo „National Geographic“.

Ir tai nebuvo vienkartinis nuvilnijimas, savotiškas dūzgimas truko apie 20 minučių – tačiau to nepajuto nė vienas žmogus.

Keistąjį signalą pastebėjo tik vienas žmogus – žemėlapių entuziastas pamatė keistas kreives JAV Geologinės stebėsenos realaus laiko seismografų parodymuose. Vartotojas, naudojantis pseudonimą „matarikipax“, paskelbė savo atradimą „Twitter“ tinkle, ir taip atkreipė daugelio mokslininkų dėmesį, kuriems sukilo smalsumas – kas įvyko? Ar nukrito meteoritas? Povandeninio ugnikalnio išsiveržimas? O gal iš gelmių kyla kokia mitinė jūrų pabaisa?

„Nemanau, kad būčiau matęs ką nors tokio, – sako Kolumbijos universiteto seismologas Göranas Ekströmas, besispecializuojantis neįprastų žemės drebėjimų srityje. – Bet tai nereiškia, kad viso šito reiškinio kilmė yra egzotiška“.

Tačiau užfiksuotos bangos charakteristikos išskirtinai keistos – pradedant stebėtinu monotonišku žemo dažnio „skambesiu“ ir baigiant itin plačiu pasklidimu. Ir mokslininkai vis dar tebesprendžia šią mįslę.

Tai yra neįprasta, nes seisminės bangos paprastai susideda iš stipriai varijuojančių dažnių. Antra, banga per pasaulį nusirito be jokių įprastų žemės drebėjimo požymių – niekas teritorijoje nepajuto drebančios žemės, o „p-bangos“ ir „s-bangos“ – bangos, kurios realiai juntamos žemės drebėjimo metu – šįkart buvo tokios silpnos, kad beveik neužfiksuotos.

Trečia, Prancūzijos valdžia pastebėjo, kad kitą dieną Mayotte sala buvo nuslydusi 6 centimetrus į rytus ir 3 centimetrus į pietus.

Žinoma, mokslininkai pasiūlė bent kelias hipotezes, kas galėjo nutikti – bet nė viena nėra patvirtinta. Galbūt salą ištiko „lėtasis žemės drebėjimas“ – toks, kurio metu žemė dreba ne intensyviai, bet sąlyginai ilgai. O gal į aukštesnį Žemės sluoksnį pakilo magmos burbulas. Buvo iškelta ir meteorito idėja – nors tai ir mažai tikėtina.

Bet tikroji įvykio priežastis kol kas išlieka paslaptimi.

Parengta pagal „National Geographic“ ir „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.