​Naujausi Lietuvos pasiekimai robotikos srityje – spaudos konferencijoje „Inovatyvi Lietuva: mokslo-verslo sprendimai ir žvilgsnis į 2019-uosius“

Robotai – šiandien ne naujiena. Juos kuria net pirmokai, o pramoninė gamyba be jų neįsivaizduojama. Tačiau robotikos sritis sparčiai juda į priekį, siūlydama vis daugiau inovacijų. Šiandien dar nuostabą keliantys išmanieji daiktai, skaitmeninių technologijų ar dirbtinio intelekto elementų pritaikymas įvairiose srityse, nepastebint taps įprastu dalyku kasdieniame mūsų gyvenime. Ir visuomenės, ir pramonės laukiančios naujovės bus pristatytos spaudos konferencijoje „Inovatyvi Lietuva: mokslo-verslo sprendimai ir žvilgsnis į 2019-uosius“ šį ketvirtadienį Vilniuje.

Spaudos konferencija skirta ne vien teorinėms diskusijoms. Joje bus galima praktiškai išbandyti pristatomus produktus. <br>123RF nuotr. 
Spaudos konferencija skirta ne vien teorinėms diskusijoms. Joje bus galima praktiškai išbandyti pristatomus produktus. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 12:06 PM, atnaujinta Dec 3, 2018, 1:13 PM

„Norime pristatyti visuomenei Lietuvos verslo ir mokslo vystomus ir jau taikomus inovatyvius produktus bei sprendimus. Čia galėsite susipažinti su išmaniaisiais daiktais, trimatėmis technologijomis, virtualiomis platformomis, ir, žinoma, su robotais, kurie, pasitelkus dirbtinio intelekto elementus, perkelia robotiką į aukštesnį lygį“, – sako Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktorius Kęstutis Šetkus.

Pagrindinė spaudos konferencijos tema – robotų integracija ir inovacijų pritaikymas. Savo patirtimi dalinsis ir kylančius iššūkius aptars dešimties Lietuvos įmonių ir asociacijų atstovai, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir Kauno technologijos universiteto mokslininkai. Renginio pranešėjai, tarp kurių Robotikos asociacijos vadovas Edgaras Leichteris, UAB „Rubedo sistemos“ verslo plėtros vadovas Linas Vaitulevičius, UAB „Smartmedic“ vienas įkūrėjų ir išradėjas dr. Tadas Juknius, taip pat diskutuos, kaip robotai ketvirtosios pramonės revoliucijos kontekste keis visuomenės gyvenimą ir pramonės vystymąsi, svarstys, ar Lietuva pasirengusi robotizacijai ir skaitmenizacijai, kokios bendros šių procesų perspektyvos.

Spaudos konferencija skirta ne vien teorinėms diskusijoms. Joje bus galima praktiškai išbandyti pristatomus produktus. Tarp jų išmanioji spyna „iLock“ (MB „Inotechas“) bei išmanioji apykaklė „Buddy, the Life-collar“ (UAB „Smartmedic“). Tai išmanieji daiktai, kurie padės kurti komfortabilesnę aplinką, užtikrins didesnį saugumą. Skaitmenizacijos naujovė, kurią taip pat bus galima išbandyti, – interaktyvus asmens tapatybės patvirtinimas su „iDenfy“ (UAB „Identifikaciniai projektai“).

Daug dėmesio renginyje bus skiriama pramonės robotizacijai, akcentuojant jos perkėlimą į aukštesnį lygį, kai robotai (robotizuotos gamybos linijos) ne tik atlieka mechaninį darbą, pakeisdami žmones, bet ir kitas funkcijas, padedančias valdyti gamybos procesą. Kaip ir robotams kuriamos technologijos, kurios prisideda prie jų veikimo tobulinimo, pvz., „protingos akys“ – trimatės aplinkos suvokimo technologija savivaldžiams robotams (UAB „Rubedo sistemos“) ar kompiuterinės regos dirbtinis intelektas, skirtas produkcijos kokybės įvertinimui optiniais metodais (UAB „Elinta“). Renginio pranešėjai ir dalyviai atkreipia dėmesį, kad būtent kompiuterinių sistemų sujungimas su mechanine robotizacija ir yra ketvirtosios pramonės revoliucijos bruožai.

Spaudos konferencijoje bus kalbama apie Lietuvos mokslo ir verslo bendradarbiavimą. Pasak Kęstučio Šetkaus, tai skatina mokslo žinių komercinimą, jų pritaikymą verslo poreikiams. Ketvirtadienį pristatomos naujovės – puikus šio bendradarbiavimo rezultatas.

Spaudos konferenciją organizuoja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Tai pagrindinė valstybės institucija, atsakinga už inovacijų politikos įgyvendinimą Lietuvoje. MITA teikia nemokamas paslaugas verslo, mokslo, pramonės ir viešojo sektoriaus atstovams, kurie domisi tarptautinės partnerystės galimybėmis ir nacionaline parama mokslinių tyrimų, technologijų ir inovacijų projektams.

Spaudos konferencija vyks gruodžio 6 d. 11 val. „Novotel“ viešbutyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.