Kanadoje aptiktas įspūdingas radinys, tikėtina jo kaina – keli milijonai

Nepaisant įspūdingos kainos, deimantai šiaip jau nėra labai reti – kiekvienais metais jų iškasama apie 133 milijonai karatų – tai yra, beveik 30 tonų. O iš viso po Žemės paviršiumi jų slypi daugiau nei kvadrilijonas (tūkstantis trilijonų) tonų.

  Kanados šiaurės vakarų teritorijose kalnakasiai iškasė milžinišką gelsvą 552 karatų (taigi, 110 gramų) svorio deimantą.<br> „Dominion Diamond Mines“ nuotr.
  Kanados šiaurės vakarų teritorijose kalnakasiai iškasė milžinišką gelsvą 552 karatų (taigi, 110 gramų) svorio deimantą.<br> „Dominion Diamond Mines“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 8:21 AM

Ir beje, šiais laikais deimantus jau net nebėra būtina kasti – dabar juos galima pasigaminti ir laboratorijoje. Arba kartais jie krenta net ir iš kosmoso.

Paprastai Žemėje susidarę deimantai yra pakankamai maži – vidutiniškai 1/10 karato. Taigi, kai randamas 5000 kartų didesnis gražuolis – natūralu, kad tai patraukia dėmesį.

Spalio mėnesį Kanados šiaurės vakarų teritorijose kalnakasiai iškasė milžinišką gelsvą 552 karatų (taigi, 110 gramų) svorio deimantą. Palyginimui – tiek sveria pora teniso kamuoliukų arba penkios pelės.

„Deimanto spalva ir tekstūra yra unikalus rezultatas to, kaip jis natūraliu būdu formavosi žemėje“, – teigia „Dominion Diamond Mines“ kasyklos valdybos narys Kyle'as Washingtonas.

Pranešama, kad brangakmenis yra 33.74 x 54.56 mm dydžio – taigi, savo dydžiu prilygsta vištos kiaušiniui ir yra beveik triskart didesnis už iki šiol Šiaurės Amerikoje rastą deimantą – spindintį 188 karatų „Foxfire“.

„Toks radinio dydis šioje pasaulio dalyje yra visiškai netikėtas, ir žymi tikrą riboženklį Šiaurės Amerikos deimantų kasybos istorijoje“, – rašoma pranešime spaudai.

Deja (o gal kaip tik – laimei), kasykla dar nepaskelbė, už kokią kainą bus parduodamas šis rekordininkas. Tačiau kaip pavyzdį jie primena „Foxfire“ atvejį, kai šis buvo parduotas už daugiau nei milijoną JAV dolerių (o jis buvo beveik triskart mažesnis už šį gigantą).

Deimantas nebus parduodamas savo natūralia forma, – rašoma pranešime. – Vien dėl tokio atradimo svarbos „Dominion“ per artimiausias savaites pasirinks partnerį ir deimantas bus apdirbtas. Pasaulyje yra tik keletas meistrų, kurie yra pakankamai kvalifikuoti, kad nupoliruotų akmenį taip, kad maksimaliai atsiskleistų akmens grožis, spalva ir nuostabumas“.

Vis dėlto iki rekordinio pasaulio deimanto šiam kanadietiškajam gražuoliui toloka.

Pasaulio rekordininku laikomas Cullinan deimantas, Pietų Afrikoje išrastas 1905 m. – jo svoris siekė 3 106,75 karato. O štai šiemet Pietų Afrikos Letsengo kasykloje buvo iškastas 910 karatų deimantas, kuris tapo penktu pagal dydį pasaulyje.

Panašiai ir su spalva – geltoną atspalvį brangakmeniui suteikė azotas, ir geltoni deimantai yra retesni už baltus, tačiau paskutiniu metu jų kaina krenta. Brangiausiais laikomi mėlynieji deimantai.

Parengta pagal „IFL Science“ ir „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.