Vilniuje pradedamas naujas renginių ciklas, skirtas fantastikai ir kūrybai

Jau sausį prasideda susitikimai „Kavinė fantastiška“. Kiekvieną mėnesį įvairių sričių specialistai kalbėsis ir ginčysis aktualiomis fantastinėmis temomis – nuo senovės fantazijų iki ateities mokslo, nuo kino iki dailės.

  Kiekvieną mėnesį įvairių sričių specialistai kalbėsis ir ginčysis aktualiomis fantastinėmis temomis – nuo senovės fantazijų iki ateities mokslo, nuo kino iki dailės.<br> 123RF iliustr.
  Kiekvieną mėnesį įvairių sričių specialistai kalbėsis ir ginčysis aktualiomis fantastinėmis temomis – nuo senovės fantazijų iki ateities mokslo, nuo kino iki dailės.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2019, 3:50 PM

„Kavinės fantastiškos“ priešistorė – nuo 2009 m. draugijos „Tolkien Lietuva“ organizuoti susitikimai, plačiau žinomi kaip „Tolkinėjimai“. Juose fantastikos mėgėjai diskutuodavo ne tik apie Johno Ronaldo Ruelo Tolkieno kūrinius, bet ir apie kitus rašytojus, fantastinę metalo muziką ir fantastinius motyvus lietuvių kompozitorių kūriniuose, baltų ir keltų dievus. Per devynerius metus dalyvavusių svečių ratas ne mažiau įspūdingas nei temų laukas. Pavyzdžiui, šį pavasarį patolkinėti atvyko ir triskart Arthuro Clarke’o prizo nominantas britų rašytojas ir Tolkieno specialistas Adamas Robertsas.

Vis dėlto „Tolkinėjimai“ visą laiką buvo gan specifinė veikla ir daugiausiai pritraukdavo tuos pačius fantastikos mėgėjų ratuose besisukančius žmones. „Čia, turbūt, daug reikia žinoti apie Tolkieną“ – neretas pagalvodavo, ir susitikimus praleisdavo. Todėl naująja renginių serija siekiama pritraukti ne tik fantastika gyvenančius, bet ir jai prijaučiančius ar ją tik pradedančius pažinti žmones.

Galima aptikti nuomonių, kad fantastika tėra pramoginis žanras, nekeliantis svarbių klausimų ir nesiūlantis gilesnių įžvalgų. „Kavinė fantastiška“ sieks šį stereotipą paneigti. Juk fantastika – išties rimtas ir platus dalykas. Tuo galėsite įsitikinti jau sausio mėnesį, kai kalbėsime apie fantastiką per amžius – nuo žmonijos aušros iki šių dienų.

Fantastika lydėjo žmones nuo pirmojo urvo iki pirmojo kosminio laivo – pakeliui parodydama naujus būdus žvelgti į pasaulį, priversdama žmogų susimąstyti apie jo vietą visatoje ir įkvėpdama naujiems žygiams. Nuo „Gilgamešo epo“ iki Ovidijaus „Metamorfozių“, nuo „Tūkstančio ir vienos nakties“ iki Dantės „Dieviškosios komedijos“, nuo Franceso Bacono „Naujosios Atlantidos“ iki Mary Shelley „Frankenšteino“ fantastika padėjo suprasti, kas mes esame, iš kur atėjome, ir kur ruošiamės eiti.

Sausio 10 dieną vyks pirmoji „Kavinė fantastiška“, kurioje filosofijos doktorantas ir religijotyrininkas Alfredas Buiko pasakos apie fantastinės literatūros priešistorę.

Sekti informaciją apie artėjančius susitikimus galite „Facebook“ puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.