T-72: kas žinoma apie sovietų tankus, kurie sausio 13-ąją pralaimėjo prieš Lietuvą?

1991 m. vykusiuose sausio 13-osios įvykiuose žlegėjo ir žmones žalojo viena populiariausių sovietinės Rusijos karinių mašinų: tuomet pagrindinis kovinis tankas T-72. Kas žinoma apie šią kovos mašiną?

 Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje buvo pagaminta 25 000 T-72 modelio tankų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje buvo pagaminta 25 000 T-72 modelio tankų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-12 20:22, atnaujinta 2019-01-12 21:10

Sovietų tankas T-72 į tarnybą TSRS buvo priimtas 1973 metais – tais laikais, kai JAV dar prezidentavo Richardas Nixonas, o vienu geriausių pasaulio naikintuvų buvo laikomas „McDonnell Douglas F-4 Phantom“.

Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje buvo pagaminta 25 000 šio modelio tankų. Tai reiškia, kad ši karinė mašina buvo antras pagal populiarumą tankas po Antrojo pasaulinio karo – pirmąją vietą užleidžiant tų pačių sovietų T-54/T-55.

T-72 iki šiol yra aktyviai naudojamas pasaulyje: žurnalo „National Interest“ duomenimis, prieš kelerius metus priskaičiuota, kad savo karinėse pajėgose jį naudojo dar apie 40 valstybių (tame tarpe ir Rusijos Federacija).

Šis modelis buvo sukurtas kaip pigesnis stipriai nepavykusio T-64 modelio įpėdinis. 64-ukas buvo pernelyg sudėtingas ir visiškai nepatikimas. Tuo tarpu 41 toną svėręs 72-kas turėjo bent keletą pavykusių naujovių: 125 mm patranką ir automatinio užtaisymo sistemą (kas sutaupė vieną įgulos nario vietą).

Tačiau tanko amunicija vis dar buvo saugoma bendroje – neatskirtoje nuo įgulos – erdvėje, kas kėlė didelę riziką tanko įgulai iki tiek, kad Persijos karo metu JAV kariai T-72 ėmė pravardžiuoti „iššokančiu klounu“ (angl. Jack-in-the-box) – nes pataikius į šį sovietų karinės technikos šedevrą, buvo didelė tikimybė, kad dėl vidinio sprogimo tanko bokštelis nulėks lauk. Įgulos likimas, savaime suprantama, buvo nepavydėtinas.

Šiuo metu pasaulyje yra keli tūkstančiai T-72 modelio tankų. Nenuostabu, kad daugiausia jų pačioje Rusijoje – ten jų tarnyboje prieš kelerius metus buvo priskaičiuojama dar apie 2500.

Tačiau šiais laikais tai – jau mušta korta. Rusijos karinėse pajėgose šiuo metu populiaresnis yra T-80, kurių karinėse pajėgose yra apie 3500.

T-72 buvo eksportuojami į 40 šalių – tame tarpe į tokias, kaip Suomiją, Indiją, Iraną, Iraką, Siriją, tuometinę Jugoslaviją ir kitas. Buvo gaminamos ir nelicenzijuotos modelio versijos.

Tačiau ekspertai sutaria, kad tai – visiškai netinkama ginkluotė miesto kovoms. Jie lėti ir nemanevringi, juos galima įveikti net granatomis ir Molotovo kokteiliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.