Apeliacinis teismas paskelbė: lietuviams priėjimas prie „Linkomanijos“ privalo būti užkirstas

Lietuvos apeliacinis teismas įpareigojo interneto paslaugų tiekėjus uždrausti savo klientams pasiekti failų dalijimosi interneto svetainę linkomanija.net.

Lietuvos apeliacinis teismas įpareigojo interneto paslaugų tiekėjus uždrausti savo klientams pasiekti failų dalijimosi interneto svetainę linkomanija.net<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos apeliacinis teismas įpareigojo interneto paslaugų tiekėjus uždrausti savo klientams pasiekti failų dalijimosi interneto svetainę linkomanija.net<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2019, 6:27 PM, atnaujinta Jan 15, 2019, 7:29 PM

Asociacijai LATGA teisme atstovavęs advokatas Andrius Iškauskas teigia, kad autoriams tai – džiugi žinia. Tačiau advokatas teigia, kad sprendimą dar galima skųsti Aukščiausiajam Teismui.

„Jau dvejus metus varstome teismų duris su šia „Linkomanijos“ byla. Pirmos instancijos teismas priėmė mums palankų sprendimą, tada jis buvo apskųstas, o Apeliacinis teismas atmetė skundą ir iš esmės patvirtino visus mūsų argumentus, kad „Linkomanijos“ blokavimas yra tinkama ir efektyvi priemonė“, – sakė A. Iškauskas.

Interneto tiekėjus uždrausti „Linkomaniją“ 2017 metų lapkritį buvo įpareigojęs Vilniaus apygardos teismas, tačiau sprendimas buvo apskųstas Apeliaciniam teismui. Šis patvirtino žemesnės instancijos teismo nutartį.

Lrytas.lt primena, kad pirmos instancijos bylos svarstyme nebuvo įtrauktos tokios trečiosios šalys, kaip „Linkomanijos“ valdytojas ir naudotojai, kurie galimai naudojasi platforma nepažeisdami autorių teisių. Tokie asmenys buvo kviečiami kreiptis į teismą privačia tvarka.

Apygardos teismas „Linkomanijai“ palankų sprendimą buvo priėmęs 2017 m. lapkričio 20 d. Sprendimas skelbė, kad mobiliojo ryšio operatoriai bei Lietuvos interneto paslaugų teikėjai UAB „Bitė Lietuva“, AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, UAB „Init“, UAB „Cgates“, UAB „Balticum TV“, UAB „Penkių kontinentų komunikacijos centras“ ir „UAB „Telia Lietuva“ privalės savo priemonėmis apriboti savo vartotojų prieigą prie svetainės Linkomanija.net.

Asociacijai LATGA šioje byloje atstovavęs advokatas Andrius Iškauskas sveikina antradieninį teisėjų kolegijos sprendimą ir šią pergalę vadina istorine.

„Daugybę sykių įvairiomis priemonėmis buvo mėginta pažaboti šią seniausią piratinę svetainę, bet vis nesėkmingai. Panašu, kad šį kartą Asociacija LATGA ir jos atstovaujami Lietuvos ir užsienio autoriai švenčia pergalę, nes priimtas galutinis sprendimas šioje didžiulio dėmesio sulaukusioje byloje. Be abejonės, labai džiaugiamės, kad teisėjų kolegija nepatenkino atsakovų – interneto teikėjų – skundų, bet į mūsų skundą dėl blokavimo išlaidų sureagavo. Nutartis labai ilga, beveik 60 puslapių, todėl dar nespėjome visko perskaityti ir negalime pasisakyti dėl konkrečių teismo argumentų, tačiau tikrai galima konstatuoti, kad pasiekta pergalė yra istorinė ir pagaliau turime ilgai lauktą precedentą, kurio dėka galėsime toliau kovoti su interneto piratais. „

Asociacijos LATGA direktorius Jonas Liniauskas taip pat džiaugiasi pergale šioje byloje: „Labai džiaugiamės, kad Lietuvos teismai pagaliau išgirdo autorius, kurie dėl piratų veiklos netenka didelės savo pajamų dalies, ir priėmė išmintingą sprendimą. Neabejoju, kad tokiam jų sprendimui didelę įtaką padarė Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimai, kurie leis efektyviau ginti autorius nuo interneto piratų, o taip pat ir europinė teismų praktika.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.