Londone rasti Australijos herojaus palaikai

Pirmojo Australiją apiplaukusio ir šio žemyno vardą išgarsinusio britų tyrinėtojo Methew Flinderso palaikai buvo rasti palaidoti Londone šalia judrios geležinkelio stoties.

 Daugelis iš Europos kilusių australų laiko M. Flandersą savo didvyriu.<br> Antoine Toussaint de Chazal pav. (1806-1807 m.)
 Daugelis iš Europos kilusių australų laiko M. Flandersą savo didvyriu.<br> Antoine Toussaint de Chazal pav. (1806-1807 m.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 8:28 AM

Buvusiame dideliame kapinių plote šalia Justono traukinių stoties kasinėjimus atliekantys archeologai penktadienį pranešė radę antkapinę plokštę, žyminčią karališkojo jūrų laivyno kapitono M. Flinderso amžinojo poilsio vietą.

M. Flindersas buvo palaidotas 1814 metų liepos 23 dieną. Keliautojas ir atradėjas spėjo publikuoti knygą „Kelionė į Terra Australis“ (A Voyage to Terra Australis), kurioje aprašė savo 1802–1803 metų plaukiojimą aplink Australiją, įrodžiusį šio kontinento egzistavimą.

„Flinderso atkaklumas ir jūrų keliautojo bei tyrinėtojo patirtis leido jam pažymėti Australiją žemėlapyje“, – sakė Helen Wass (Helen Vas), prižiūrinti kasinėjimus planuojamo nutiesti greitojo geležinkelio juostos HS2 trasoje.

Šioje vietoje buvo palaidota maždaug 40 tūkst. žmonių, todėl archeologai nebuvo tikri, kad jiems pavyks surasti M. Flanderso kapą. Jo vieta nebuvo tiksliai žinoma.

„Dabar mums pasisekė, – sakė H. Wass.

Pasak jos, mokslininkas buvo palaidotas su „krūtinės šarvu, pagamintu iš švino, todėl gerai išsilaikė“.

„Dabar galėsime ištirti jo griaučius ir pamatysime, ar gyvenimas jūroje paliko savo pėdsakų, ir ką dar galime apie jį sužinoti“, – kalbėjo mokslininkė.

Daugelis iš Europos kilusių australų laiko M. Flandersą savo didvyriu. Jo visoje šalyje esama jo vardu pavadintų stočių, gatvių, aikščių ir miestų.

M. Flinderso palaikai surasti Australijos dienos išvakarėse. Ši prieštaringai vertinama sausio 26 dienos nacionalinė šventė sutampa su Britų pirmosios flotilės atvykimo į Australiją diena.

Daugeliui australų ši flotilė ir į M. Flindersą panašūs keliautojai simbolizuoja senosios aborigenų kultūros ir bendruomenės sunaikinimą.

Taip pat daug diskusijų kelia klausimas, kokį vaidmenį M. Flinderso žygyje atliko jo padėjėjas Australijos aborigenas Bungaree. Istorikų nuomone, šis britų kapitono šešėlyje likęs asmuo daug prisidėjo prie M. Flinderso kelionių sėkmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.