Po elektrošoko panaudojimo užsidegė žmogus: tokia įranga naudojama ir Lietuvoje

Vaizdo įrašas, užfiksuotas vieno „Twitter“ vartotojo Filadelfijoje (JAV), iliustruoja retą ir mažai žinomą elektros šoko ginklų („Taser“ ir pan.) keliamą pavojų.

 Naujas vaizdo įrašas iliustruoja retą ir mažai žinomą elektros šoko ginklų („Taser“ ir pan.) keliamą pavojų.<br> PA Images / Scanpix nuotr.
 Naujas vaizdo įrašas iliustruoja retą ir mažai žinomą elektros šoko ginklų („Taser“ ir pan.) keliamą pavojų.<br> PA Images / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 8:30 PM, atnaujinta Feb 7, 2019, 8:32 PM

Filmuotoje medžiagoje, paviešintoje šeštadienį, matomas žmogus, gatvėje besigrumiantis su dviem apsaugos darbuotojais. Žmogui atsitraukus kelis žingsnius, apsauginiai panaudoja elektrošoko ginklą, žmogus parkrinta ant asfalto ir po akimirkos jo kojos suliepsnoja ryškia ugnimi, kuri po kelių sekundžių dingsta. Girdisi nukentėjusiojo riksmai

Internete plintantis vaizdo įrašas veikia kaip priminimas, kad elektrošokas gali būti mirtinai pavojingas, kai jis susiduria su degiomis medžiagomis.

Tiksliai neaišku, kokios degiosios medžiagos sukėlė incidentą Filadelfijoje, bet tikėtina, kad ugnį galėjo įžiebti ant gatvės nutekėjęs benzinas ar alyva. Pirmuosiuose filmuoto vaizdo kadruose matyti, kad kai apsauginiai bando jį sulaikyti, nukentėjusiojo kojos liečiasi prie asfalto.

Ir nors pasakymas, kad šiam vyrui pasisekė, skamba ganėtinai keistai, iš tiesų toks teiginys yra gana teisingas. Populiariausius elektrošoko ginklus „Tazer“ gaminanti kompanija „Axon“ teigia, kad žinoma penkiolika atvejų, kai žmogus nuo elektrošoko ginklo panaudojimo užsidegė.

Keli iš jų nuo to net mirė – nors skirtingi šaltiniai nurodo skirtingą aukų skaičių. Bet kas tikrai žinoma – kad tokie atvejai egzistuoja, rašo „Science Alert“.

„Mes matėme, kad tai nutinka, – 2017 m. naujienų agentūrai AP sakė „Axon“ (anksčiau – „Taser International“) pardavimų vadovas Steve’as Tuttle’as. – Per 24 metus tai nutiko 15 kartų… iš maždaug 3,5 milijono panaudojimų realiomis lauko sąlygomis. Tai – žinomas dalykas“.

Pasak jo, “Taser International“/„Axon“ policiją ir kitus savo gaminamo elektrošoko ginklo vartotojus apie tai, kad naudoti jį šalia degių medžiagų yra pavojinga, perspėja nuo 1993 m., – „Taser“ įrenginiai gali padegti sprogias medžiagas, skysčius ir garus“.

Bet kad ir kaip baisiai tai beskambėtų, rizika būti padegtam „tazeriu“ ar kitu elektrošoko ginklu yra palyginus menka – palyginus su kitomis ginklo sukeliamomis grėsmėmis. 2017 m. „Reuters“ tyrimas atskleidė daugiau nei 1000 incidentų vien JAV, „kuriuose kas nors žuvo po to, kai policija panaudojo „Taser“.

Žinoma, ne visada kaltas būna vien „tazeris“ – „tai tik vienas veiksnių platesnėje jėgos veiksmų apimtyje, kuri apima smūgius rankomis ar policijos lazdomis ir pipirinių dujų panaudojimą“.

Atvejai Lietuvoje

Užklausus, kiek "Taser" įrenginių turi ir naudoja Lietuvos policija, Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Simona Ludavičiūtė teigė, kad nekonkretizuojant elektroimpulsinių prietaisų „TaserX26P“ skaičiaus, galima pasakyti, kad jais aprūpinti visi reagavimo padalinių pareigūnai.

Jos teigimu, 2018 metais šalies policijos pareigūnai panaudojo 276 vnt. prietaiso „Taser X26P“ užtaisų su iššaunančiais kontaktais.

„Taser X26P“ užtaisai su iššaunančiais kontaktais yra naudojami dažniausiai tais atvejais, kai besipriešinantis asmuo yra iki 6 metrų atstumu nuo pareigūnų. Daugeliu kitų atvejų, prietaisas naudojamas kaip paprastas elektrošokas, priliečiant prietaisą prie besipriešinančio asmens. Pastarųjų atvejų statistika nekaupiama, tačiau galima teigti, kad statistiškai kas penktas panaudojimo atvejis yra iššaunant užtaisą, o kitus keturis - panaudojant „Taser X26P“ kaip paprastą elektrošoką. Dar apie 300 vnt. „Taser X26P“ užtaisų 2018 metais buvo panaudota Lietuvos policijos mokykloje mokant pareigūnus pratybų metu", - portalui Lrytas.lt teigė S.Ludavičiūtė.

Paklausus, kiek ir kokių atvejų užfiksuota Lietuvoje, kai "Taser" panaudojimas sukelia rimtų incidentų, Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė teigė, kad tokių atvejų policijoje išvis neužfiksuota. "Jei ir būta koks atvejis, tai jis buvo nulemtas kitų, sveikatos sutrikimo, priežasčių", - komentavo policijos atstovė.

Tačiau 2018 m. balandžio 13 d. naujienų agentūra BNS yra skelbusi, kad policijai  panaudojus „Taser“ prieš jauną vyrą, šį ištiko koma, o vėliau jis mirė.

Pareigūnai teigia, kad, pirminiais duomenimis, medikai vyrą ištikusios nelaimės nesieja su elektros impulsinio panaudojimu. Vyro motina žurnalistams pasakojo, kad sūnui buvo sušlubavusi širdis, jis neseniai lankėsi pas medikus, jam buvo išrašyti vaistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.