Kinija Jungtinių Valstijų nerimą dėl „Huawei“ vadina nepagrįstu

Pekinas JAV perspėjimus dėl „Huawei“ įrangos vadina nepagrįstais, tuo tarpu Kinijos telekomunikacijų gamintojas daugelyje šalių susiduria su baime dėl šnipinėjimo.

 Pekinas JAV perspėjimus dėl „Huawei“ įrangos vadina nepagrįstais, daugelyje šalių susiduria su baime dėl šnipinėjimo.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Pekinas JAV perspėjimus dėl „Huawei“ įrangos vadina nepagrįstais, daugelyje šalių susiduria su baime dėl šnipinėjimo.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-12 14:41

Antras pagal dydį išmaniųjų telefonų gamintojas ir didžiausias telekomunikacijų įrangos gamintojas pastaraisiais mėnesiais susilaukė daug kritikos: „Huawei“ finansų direktorė Meng Wanzhou buvo sulaikyta Kanadoje, o Vašingtonas pradėjo pasaulinę kampaniją prieš bendrovę.

„Jungtinės Valstijos netaupo jėgų, begėdiškai fabrikuodamos visokius nepagrįstus kaltinimus“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovė spaudai Hua Chunying.

Ji taip pat apkaltino Jungtines Valstijas „sėjant nesantaiką“ tarp Kinijos ir kitų valstybių ir pavadino Vašingtono veiksmus „nei teisingais, nei dorais“.

Taip Kinijos URM atsakė į pirmadienį Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo Vengrijoje išsakytas mintis, esą JAV būtų itin sunku bendradarbiauti su šalimis, kurios yra įdiegusios „Huawei“ įrangą netoli svarbių amerikietiškų sistemų.

„Norime būti tikri, kad parodome jiems tiek galimybes, tiek ir rizikas, susijusias su „Huawei“ įrangos naudojimu“, – sakė jis.

M.Pompeo komentarai pasirodė praėjus mažiau nei savaitei po to, kai Jungtinių Valstijų pareigūnų komanda lankėsi ES valstybių narių sostinėse, įskaitant Briuselį, ragindama Europos vyriausybes atmesti „Huawei“ 5G ryšio technologijas.

Kelios Vakarų šalys jau pareiškė nerimą dėl „Huawei“ bazinių stočių ir kitos įrangos, kuri gali suteikti Kinijos valdžiai prieigą prie kritinės infrastruktūros visame pasaulyje, potencialiai leidžiant jai šnipinėti užsienio vyriausybėse.

Gruodį didžiausias Jungtinės Karalystės ryšio operatorius pranešė atjungsiantis „Huawei“ įrangą nuo 4G ryšio tinklų po to, kai šalies žvalgybos tarnyba bendrovę išskyrė kaip keliančią grėsmę. Australija, Naujoji Zelandija ir Jungtinės Valstijos taip pat įvedė panašius draudimus.

„Huawei“ visą laiką neigė kaltinimus, o bendrovės viceprezidentas ir atstovas Europos Sąjungoje Abrahamas Liu praėjusią savaitę kalboje pavadino juos „nepagrįstais ir nesąmoningais gandais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.