Nustebins daug ką: Lietuvoje kuriamas karinis robotas

Profesorius Adolfas Laimutis Telksnys yra pasakęs: Lietuvoje neturime naudingų išteklių, todėl turime naudoti kitą gamtos dovaną – lietuvių protus.

Tai bus transporto priemonė keturiais varomais ratais, kuri turės ne tik vidaus degimo variklį, bet ir hibridinį, ir ją bus galima valdyti iki 3 km nuotoliu, o praradus ryšį, jis galės važiuoti autonomiškai (asociatyvinė nuotrauka).<br> 123RF nuotr.
Tai bus transporto priemonė keturiais varomais ratais, kuri turės ne tik vidaus degimo variklį, bet ir hibridinį, ir ją bus galima valdyti iki 3 km nuotoliu, o praradus ryšį, jis galės važiuoti autonomiškai (asociatyvinė nuotrauka).<br> 123RF nuotr.
  „Dillon Aero“ kulkosvaidis, geriausiai pažįstamas iš filmo „Grobuonis“ su A.Schwarzeneggeriu (antro kario iš kairės rankose).<br> Filmo stop-kadaras.
  „Dillon Aero“ kulkosvaidis, geriausiai pažįstamas iš filmo „Grobuonis“ su A.Schwarzeneggeriu (antro kario iš kairės rankose).<br> Filmo stop-kadaras.
 D.Antanaitis: Nes nesvarbu, ką tu darysi – gali bėgti, bet nepabėgsi – „Krampusas“ vis tiek pas tave ateis.<br> T. Bauro nuotr.
 D.Antanaitis: Nes nesvarbu, ką tu darysi – gali bėgti, bet nepabėgsi – „Krampusas“ vis tiek pas tave ateis.<br> T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-15 21:26, atnaujinta 2021-12-06 11:52

Ir iš tiesų – turime puikius mokslininkus, inovatyvius startuolius, šalies sostinė nevengia bandyti naujas technologijas.

O kaip su karyba? Žinome apie automatinį ginklą „Vytis“ – bet nejaugi tai viskas, ką šioje srityje nuveikė lietuviai?

Portalo Lrytas.lt mokslo populiarinimo laidoje „#42: Autostopu per galaktiką su Adomu Rutkausku“ lankęsis Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis atskleidė, kad padedant Lietuvos mokslininkams, kuriamas visiškai inovatyvus ginklas: autonominė karinė mašina.

– Teko girdėti, kad Lietuva kuria karinį robotą. Ar tai – tiesa?

– Taip.

– Ar tai bus toks robotas, kokį matome filmuose – didžiulis monstras su ugniasvaidžiais ir panašia įspūdinga ir beveik fantastine ginkluote?

– Pakalbėkime, kokia turėtų būti karinė technika. Ji turėtų greitai judėti, būti sunkiai pastebima ir turėti didelę ugnies galią. Tai jei padarysime didelį robotą – jis bus greitai pastebėtas ir sunaikintas. Todėl tinkamesnis variantas yra nedidelės mašinos su didele ugnies galia. Tad jau metus dirbame kartu su VGTU autotransportininkais, ir šiomis dienomis baigiama pirmoji fazė: autonominės, nepilotuojamos mašinos matematinis modelis.

Jo pagrindu planuojame sukurti kovos mašiną – šiuo metu kontaktuojame su „Dillon Aero“, gaminančiais 7,62 mm kalibro kulkosvaidžius, geriausiai turbūt pažįstamus iš filmo „Grobuonis“ su A.Schwarzeneggeriu – tas besisukantis kulkosvaidis. Su amerikiečiais ir norvegais dirbame, kad bokštelį su tokiu kulkosvaidžiu galėtume uždėti ant būsimos autonominės kovinės mašinos.

Bet turint omeny, kad Rusijos grėsmė vis didėja, neseniai kilo idėja – kad kodėl gi nepritaikius tokios mašinos ir prieštankinėms raketoms?

Tad pirma fazė yra skirta sukurti platformą, kurią vairuoja žmogus – tam, kad galima būtų išbandyti visus mazgus. Pirmos fazės matematiniai skaičiavimai baigti, dabar sėsime prie brėžinių ir jau prototipo gamybos. Antra fazė bus autonominė mašina be vairuotojo, bet dar ir be ginkluotės, o trečioji – su ginkluote. Tikimės, kad kol pasieksime trečiąją fazę, atsiras pakankamai geros ryšio priemonės, kurias sunku būtų sutrikdyti.

Pradžioje galvojome, kad visa tai padarysime per pusantrų metų – bet vien matematiniai skaičiavimai užtruko metus. Ir tai yra pavyzdys, kiek trunka kariniai skaičiavimai, tik matematiniai dalykai – nes čia negali tiesiog garaže pavirinti ar varžtą prisukti.

Bet aš į šį projektą žiūriu optimistiškai – ir tikiuosi, kad galutinę versiją turėsime per ketverius-penkerius metus, kalbu apie mašiną su ginkluote. O vairuojamą mašiną su daline autonomija tikiuosi turėti per dvejus metus.

– Kaip ta mašina atrodys? Ar tai bus džipas, ar bagis su primontuotais kulkosvaidžiais? Ar dar kas nors?

– Jei labai grubiai, tai bus transporto priemonė keturiais varomais ratais, kuri turės ne tik vidaus degimo variklį, kuris bus pritaikytas „Euro-3“ dyzeliniam kurui – nes reikia, kad variklis dirbtų naudojant ir blogesnį kurą – bet ir bus hibridas: tam atvejui, kai reikia privažiuoti tyliai. Jo keliamoji galia būtų iki pusės tonos, jo visas svoris – iki pusantros tonos. Techninėse specifikacijose įrašėme, kad jį galima būtų transportuoti sraigtasparniu „CH-47 Chinook“ – čia tas, kur su dviem sraigtais ir primena skraidantį bananą (šypsosi).

Tarp kitų specifikacijų – galimybė valdyti iki 3 km nuotoliu, o praradus ryšį kad galėtų važiuoti autonomiškai, aplenkiant kliūtis ir maršrutą parenkant pačiam.

Prie šio projekto dirba daugiau nei 10 žmonių.

– Kokia būtų tokios mašinos paskirtis? Ar tai būtų puolamasis ginklas, ar inžinerinė platforma, ar kažkas universalaus?

– Tai būtų universali platforma, ir ji bus skirta ne tik karybai, bet ir gelbėjimo darbams – nes turime ir branduolinę energetiką, ir vietoves, kur žmogui važiuoti pernelyg sudėtinga ar pernelyg pavojinga – todėl mašinos paskirtis yra dvejopa: pirma – gelbėjimo darbai, nelegalios emigracijos stebėjimas ir panašiai; antra – ginklas. Tiek puolamasis, tiek gynybinis. Jei tau reikia išvalyti savo teritoriją, tu pulsi ir jis taps puolamasis. Jei tave puola, tu giniesi – tada bus ginamasis.

– Ar šis robotas jau turi darbinį pavadinimą?

– Taip, jau sugalvojau tokį (juokiasi). Daug bendradarbiauju su vokiečiakalbiais – Vokietija, Austrija – ir mane labai sužavėjo jų viena legenda. Ten yra ne Kalėdų senis, o šv. Mikalojus. Bet yra ir kita legendos dalis – šv. Mikalojus ateina pas gerus vaikus, o bloguosius aplanko Krampusas (juokiasi). Tai ir pagalvojau – kodėl gi nepavadinus Krampusu? Jei tu esi blogas – pas tave atvažiuos Krampusas (juokiasi).

– Iš tiesų, įdomu. Bet gal bus ir lietuviškas pavadinimas? Pavyzdžiui, juk karinės technikos muziejuje buvo galima pavadinti džipą, pavadintą Pikuolio vardu?

– Gal galima būtų ir lietuvišką. Bet aš pasirinkau vokiškąjį labiau pagal funkcijas. Aišku, pas mus yra ir Specialiųjų pajėgų būrys „Aitvaras“ – o aitvarai gali tiek sunešti turtus į namus, tiek naikinti priešus – bet Krampusas man patiko labiau. Nes nesvarbu, ką tu darysi, gali bėgti, bet nepabėgsi – jis vis tiek pas tave ateis (juokiasi).

Visą laidos įrašą galite peržiūrėti čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.