Keistenybės danguje: jau antras lėktuvas per savaitę turėjo nutūpti dėl keisto kvapo salone

„Alaska Airlines“ skrydis iš Čikagos į Sietlą netikėtai baigėsi Mineapolyje. Lėktuvui teko neplanuotai leistis dėl keisto kvapo kabinoje. Galbūt tai būtų ir nesvarbi žinia, tačiau tai šioms oro linijoms – jau antras kartas per savaitę.

 „Alaska Airlines“ lėktuvui teko neplanuotai leistis dėl keisto kvapo kabinoje.<br> Makaristos / Wikimedia commons
 „Alaska Airlines“ lėktuvui teko neplanuotai leistis dėl keisto kvapo kabinoje.<br> Makaristos / Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-05 08:28

Įprastas skrydis nežadėjo jokių nuotykių, kai salone keleiviai ėmė justi keistą saldų kvapą. Kai kurie iš keleivių jį apibūdino kaip degančius chemikalus, o ne vienas ėmė skųstis ir sunkumais kvėpuojant. Lėktuvas veikė normaliai, tačiau įgula vis tiek dėl viso pikto priėmė sprendimą neplanuotai leistis artimiausiame oro uoste. Po to medikai apžiūrėjo šešis lėktuvu skridusius žmones, keturi įgulos nariai buvo paguldyti į ligoninę, kad būtų galima įvertinti jų būklę.

Tai – jau antrasis toks atvejis „Alaska Airlines“ lėktuvuose per savaitę. Pirmą kartą iš Sietlo išskridęs lėktuvas tiesiog sugrįžo atgal įgulai pajutus keistą kvapą – keleiviai jo net nespėjo pajusti. Lėktuvai turi daugybę skirtingų sistemų. Jei kuri nors ima streikuoti, neįprastas kvapas salone nėra toks jau stebėtinas dalykas. Tačiau du kartus skirtinguose orlaiviuose pasikartojęs incidentas per vieną savaitę yra iš ties kažkas labai keisto.

„Alaska Airlines“ kol kas nežino, kur galėtų būti keisto kvapo šaltinis. Keleiviai teigia, kad jis priminė degančius chemikalus ir buvo saldus – šiame apibūdinime detalių nedaug, tačiau ši informacija gali praversti. Lėktuvas keleivių neskraidins, kol technikams pavyks išsiaiškinti keisto kvapo priežastis.

Žinoma, tikroji problema yra ne pats kvapas, o galimos jo priežastys. Tokį kvapą gali skleisti trumpasis jungimas elektros sistemoje, kažkur kaistanti guma ar svylantis plastikas. Keliems keleiviams greitai ėmė svaigti galva, jie skundėsi sunkumu kvėpuojant, todėl akivaizdu, kad galėjo būti pakenkta jų sveikatai.

Lėktuvai dėl neaiškių kvapų salone neplanuotai tupia pakankamai dažnai. Štai pernai liepą iš Niujorko į Fort Loderdeilą skridęs lėktuvas turėjo neplanuotai nutūpti, nes keleiviai pajuto stiprų šlykštų kvapą, kurį apibūdino kaip seniai neskalbtas kojines. Lėktuvą teko tikrinti specialistams. Buvo įtarta, kad salonas gali būti kuo nors užterštas, tačiau nieko surasti nepavyko. Keletas keleivių buvo išvežti į ligoninę, nes skundėsi krūtinės skausmais, skaudančia galva ir kvėpavimo sunkumais. Tiesa, tokiose situacijose žmonės dažnai patiria ir psichologinius simptomus – nemažą dalį patiriamų problemų paaiškina baimė. Tačiau kvapų priežastis vis tiek surasti būtina - nes tai yra saugumo klausimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?