Karščiausias Egipto radinys: aptiko faraono artimųjų kapus

Spalvingame 4400 metų senumo kape rasti aukšto rango pareigūno palaikai. Archeologams pavyko nustatyti net jo vardą – Khuwy. Radinys aptiktas pietų Sakaroje (nepainioti su Sachara).

 Spalvingame 4400 metų senumo kape rasti aukšto rango pareigūno palaikai. Archeologams pavyko nustatyti net jo vardą – Khuwy.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
 Spalvingame 4400 metų senumo kape rasti aukšto rango pareigūno palaikai. Archeologams pavyko nustatyti net jo vardą – Khuwy.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Kapas buvo  apiplėštas ir beveik sunaikintas dar senoviniais laikais.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Kapas buvo  apiplėštas ir beveik sunaikintas dar senoviniais laikais.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-04 15:57

Netoli vietos, kur rasta mumija, egzistuoja piramidės kompleksas, pastatytas faraonui Djedkare Isesi, valdžiusiam 2381-2353 m pr.m.e. Išlikusios kapo spalvos, hieroglifai ir dekoracijos netikėtai gerai išsilaikę, nors praėjo jau daugiau nei 4000 metų.

Hieroglifai kape žymi aukų sąrašą ir daugybę Khuwy titulų, tarp kurių yra ir „Didžiųjų namų khentiu-she prižiūrėtojas“, „Didysis iš dešimties didžiausių Aukštutiniame Egipte“ ir „vienintelis draugas“ – šie titulai žymi, kad vyras buvo vyresnysis administratorius faraono dvare, teigia Paul Valéry-Montpellier universiteto (Prancūzija) egiptologijos postdoktorantė Emilie Martinet. Ir nors ji pati nepriklauso komandai, atradusiai kapą, mokslininkė tyrinėja senovės Egipto administraciją.

Piramidės įkvėptas dizainas

Kapo komplekse žemėjantis koridorius veda į vestibiulį, o šio pietinėje sienoje yra įėjimas į pereinamąjį kambarį, ant kurio sienos išlikęs piešinys, vaizduojantis Khuwy, sėdintį prie aukų stalo. Du įėjimai, esantys vakarinėje pereinamojo kambario sienoje, veda į laidojimo patalpą.

Laidojimo patalpos viduryje archeologai rado kalkakmenio sarkofago liekanas, kuris buvo apiplėštas ir beveik sunaikintas dar senoviniais laikais. Khuwy mumijos liekanos buvo aptiktos tame pačiame kambaryje.

Kapo dizainas panašus į kambarius, įrengtus po Egipto penktosios dinastijos (2465-2323 pr.m.e) piramidėmis.

Daugiau atradimų

Egipto Senienų ministerijos archeologo Mohamedo Megahedo vadovaujama komanda ištyrinėjo ir dar vieną piramidę, esančią šalia Djedkare Isesi piramidės. Sužinota, kad ji priklausė karalienei, vardu Setibhor. Užrašas, rastas ant vienos iš kolonų piramidės viduje, skelbia:

„Toji, kuri mato Horą ir Setą, hetes-skeptro didžioji, didžiai garbinamoji, karaliaus žmona, jo numylėta Setibhor“.

Ir nors archeologai žinojo apie šios piramidės buvimo, iki šiol jie nenumanė, kad ji pastatyta karalienei.

Įspūdingas karalienės Setibhor piramidės komplekso dydis ir jos [karaliaus] žmonos titulas turbūt žymi jos įtaką savo vyrui – Egipto sosto įpėdiniui karaliui Djedkare, teigiama Čekijos Egiptologijos instituto pranešime.

Mokslininkų komanda taip pat atliko restauracinius faraono Djedkare Isesi piramidės darbus.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.