Tarp Biblijos ir realybės: tikroji Auksinio veršio versija

Biblijoje Aaronas vaizduojamas kaip gana prieštaringa asmenybė. Egipte jis buvo ištikimas savo brolio Mozės palydovas, stebuklais bandė paveikti faraoną – paversdamas lazdą gyvate ir sukeldamas maro epidemijas.

 Biblijoje pasakojama, kad kai Mozė pasitraukė į Sinajaus kalną priimti Dešimties Dievo įsakymų, jo brolis Aaronas izraelitams sukūrė stabą.<br> Nicolaso Poussino pieš (XVII a.)
 Biblijoje pasakojama, kad kai Mozė pasitraukė į Sinajaus kalną priimti Dešimties Dievo įsakymų, jo brolis Aaronas izraelitams sukūrė stabą.<br> Nicolaso Poussino pieš (XVII a.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-19 18:14

Išėjimo knygoje pasakojama, kad už tai jis buvo paskirtas aukštuoju kunigu, o jo vadovaujama Levio gentis buvo pasirinkta kunigystei.

Tačiau kai Mozė kai Mozė pasitraukė į Sinajaus kalną priimti Dešimties Dievo įsakymų, izraelitai prarado kantrybę.

„Matydami, kad Mozė uždelsė nusileisti nuo kalno, žmonės susirinko prie Aarono ir sakė jam: „Eikš, padirbk mums dievą, kuris mus vestų.

Juk mes nežinome, kas nutiko Mozei ­ tam vyrui, kuris išvedė mus iš Egipto žemės.“ (Išėjimo knyga, 32:1).

O Aaronas, užuot likęs ištikimu savo tikėjimui, „tarė jiems: „Nuimkite aukso auskarus, kuriuos nešioja įkabintus į ausis jūsų žmonos, sūnūs bei dukterys, ir atneškite juos man.“

3 Visi žmonės nusiėmė aukso auskarus, kabojusius ausyse, ir atnešė juos Aaronui.

4 Jis, paėmęs iš jų rankų auksą, jį išlydė ir išskobė veršį. Tada jie sušuko: „Izraeli, štai tavo Dievas, kuris išvedė tave iš Egipto žemės!“ (Išėjimo knyga, 32:2-4).

Antropologai teigia, kad toks Biblijoje minimo stabo pasirinkimas nebuvo atsitiktinis.

Tai buvo vyriškumo ir jėgos simbolis, susijęs su kanaaniečių dievu El, ir faktinis tokio papročio egzistavimas yra žinomas: Šiaurinės karalystės karalius Jeroboamas I buvo nurodęs Yahweh ir Dan šventykloms sukurti po auksinį veršį, kad jie tarnautų kaip Viešpaties palydovai ir patarnautojai.

Kai kurie mokslininkai mano, kad Aarono aukso veršio paskirtis taip pat buvo ne tapti garbinamu vietoje Dievo, bet izraelitams bet padaryti jį labiau apčiuopiamu, pasinaudojant regione gerai žinomą kanaaniečių ikonografiją.

Kai Mozė sugrįžo, pagoniškas vaizdas jį taip įsiutino, kad šis sudaužė akmens plokštes su Dievo įsakymais ir dar liepė mirtimi nubausti 3000 vyrų – ir galiausiai izraelitų lyderiui teko dar kartą kopti į kalną, kad būtų sukurtos naujos plokštės su Dešimt įsakymų – apie tai pasakojama Išėjimo knygoje, 34 1-4.

Parengta pagal „National Geographic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.