Programišiai įkaitais paėmė visą miestą

Baltimorės miestas (JAV) išgyvena ataką – bet jis puolamas ne šautuvais ar bombomis, rašo Futurism.com.

 Kada Baltimorė įveiks ataką, kol kas nieko nežino. Bet kaip sako miesto meras Bernardas C. Youngas, tai gali užtrukti.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Kada Baltimorė įveiks ataką, kol kas nieko nežino. Bet kaip sako miesto meras Bernardas C. Youngas, tai gali užtrukti.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 8:47 AM

Prieš dvi savaites kibernetiniai nusikaltėliai panaudojo išpirkos reikalaujančią programą (angl. randsomware) „RobinHood“ ir įkaitais paėmė 10 000 miesto kompiuterių, už kuriuos reikalauja maždaug 100 000 JAV dolerių, bitkoinais.

Baltimorė atsisako mokėti išpirką.

Tačiau ji neturi priemonių atšifruoti užšifruotus kompiuterius, tad juos teko paprasčiausiai atjungti nuo interneto – ir tai yra niūrus pavyzdys, kaip šiuolaikinės valdžios atstovai neturi galimybių kovoti su kylančiu kibernetiniu nusikalstamumu, komentuoja Futurism.com.

Ataka sutrikdė miesto valdžios darbą – valdininkai negali naudotis net elektroniniu paštu, tad dabar naudojama daug apėjimų, ir kur anksčiau buvo naudoti kompiuterių tinklai, dabar bandoma spręsti rankiniu būdu.

Kada Baltimorė įveiks ataką, kol kas nieko nežino. Bet kaip sako miesto meras Bernardas C. Youngas, tai gali užtrukti.

„Dalį atsigaunančių paslaugų turėtumėte pamatyti per artimiausias savaites, bet kai kurių mūsų sudėtingų sistemų atstatymo procesas gali trukti mėnesius“, – rašo miesto galva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.