Iš ginkluotės istorijos: kur vokiečiai iki šiol dominuoja, o rusai tik kopijuoja

Antrasis pasaulinis karas pasižymėjo keliais technologiniais šuoliais. Vienas jų – gausus tankų panaudojimas mūšyje, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Ir, pasak jo, pati geriausia prieštankinė priemonė yra kitas tankas.

  „Panzerfaust 30“, „Panzerfaust 60“ (viršuje) ir „Panzerfaust 3“ modifikacijos (apačioje).<br> D. Antanaičio nuotr. / Wikimedia Commons
  „Panzerfaust 30“, „Panzerfaust 60“ (viršuje) ir „Panzerfaust 3“ modifikacijos (apačioje).<br> D. Antanaičio nuotr. / Wikimedia Commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 5:38 PM, atnaujinta Jun 2, 2019, 4:10 PM

„Tačiau jeigu yra tankas, bus ir „prieštankas“. Ir turbūt garsiausi jų – Vokietijos kariuomenės naudoti granatsvaidžiai „Panzerfaust 30“ ir „Panzerfaust 60“. Dideliu šaudymo nuotoliu nepasižymėjo, bet buvo puikios priemonės kovoti su rusiškais tankais“, – pasakoja karys.

Pasak jo Rusija, kaip jau įprasta, vėliau nukopijavo „Panzerfaust“ ir pagamino savo RPG-2, o dar vėliau – ir RPG-7 granatsvaidžius, kurie nei išvaizda, nei didesniu efektyvumu nesiskirdavo nuo Antrojo pasaulinio laikų vokiškų Panzerfaustų. „Iš tiesų, ką tu gali patobulinti iš to ką pavogei ir nuplagijavai?“, – retoriškai klausia ginkluotės entuziastas.

Bet jis tuo pačiu ir pasakoja, kad vokiečiai po karo progresavo ir toliau – ir šiandien Vokietijos kariuomenė naudoja gerokai efektyvesnį granatsvaidį „Panzerfaust 3“.

„Šiais granatsvaidžiais yra ginkluotas ir mūsų pastiprinimas Lietuvoje: Vokietijos vadovaujamas batalionas, – teigia D.Antanaitis. – „Panzerfaust 3“ gali pradeginti iki metro šarvuoto plieno, kas daro jį čempionu tarp pasaulio granatsvaidžių. Netgi mūsų kariuomenės naudojami granatsvaidžiai „Carl Gustaf M2“ ir M3 atsilieka nuo šių vokiškų granatsvaidžių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.