Kokios spalvos kamuolius matote? Įspėjame: atsakymas visiškai kitoks, nei tikėjotės

Panašu, kad visiems pasaulio žmonėms patinka iliuzijos – juk jų vis daugėja ir daugėja. Tiesa, ne visos tampa tokios populiarios, kaip jau legenda tapusi mėlyna-auksinė suknelė ar vėliau pasirodęs garso įrašas, kuriame kai kurie žmonės girdėjo žodį „laurel“, o kiti – „yanny“.

 Po šia iliuzija yra užduodamas tik vienas labai paprastas klausimas: kokios spalvos kamuoliai pavaizduoti paveikslėlyje?<br>David Novick iliustr. 
 Po šia iliuzija yra užduodamas tik vienas labai paprastas klausimas: kokios spalvos kamuoliai pavaizduoti paveikslėlyje?<br>David Novick iliustr. 
Taip, nors spiralė ir yra trijų spalvų, daugelis mato keturias: rausvai raudoną, žalsvai mėlyną, oranžinę ir žalią. <br>Akiyoshi Kitaoka iliustr. 
Taip, nors spiralė ir yra trijų spalvų, daugelis mato keturias: rausvai raudoną, žalsvai mėlyną, oranžinę ir žalią. <br>Akiyoshi Kitaoka iliustr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 30, 2019, 12:11 PM

Tačiau neseniai socialiniame tinkle „Twitter“ ėmė plisti iliuzija, kurią sukūrė Teksaso universiteto profesorius Davidas Novickas. Jis sako, kad iliuzijos yra puikus būdas parodyti žmonėms, kaip lengva apgauti jų pojūčius. Prie šios iliuzijos užduodamas tik vienas labai paprastas klausimas: kokios spalvos kamuoliai pavaizduoti paveikslėlyje?

Daugelis sakytų, kad jie yra raudoni, žali ir mėlyni – tiesa, tos spalvos, palyginus su kamuolius supančiomis linijomis, yra kiek švelnesnės. Deja, bet iliuzija nebūtų iliuzija, jei nepasakytume jums, kad iš tiesų visi kamuoliai yra tos pačios spalvos – šviesiai rudi. Būtent linijos, kurios juos kerta, priverčia mus manyti, kad kamuoliai yra spalvoti.

Efektas padidėja, kai paveikslėlis yra mažesnis, todėl ši iliuzija puikiai tinka išmaniųjų telefonų amžiuje: juk jie turi sąlyginai nedidelius ekranus. 

Kaip savo straipsnyje apie iliuziją aiškina Philas Plaitas, šis paveikslėlis mus apgauna dėl to, nes smegenys apdoroja ne kiekvieną spalvą atskirai, bet ir kiekvieną spalvą bendrame aplink esančių spalvų kontekste.

Tokia optinė iliuzija yra žinoma kaip „Munker-White“ iliuzija.

Puikų šios iliuzijos pavyzdį prieš kelerius metus sukūrė psichologijos profesorius iš Japonijos Akiyoshi Kitaoka. Paveikslėlyje matote tris spalvas turinčią spiralę – dėl šito galėtumėte ginčytis, ar ne? Bet nors spiralė ir yra trijų spalvų, daugelis mato keturias: rausvai raudoną, žalsvai mėlyną, oranžinę ir žalią.

Iš tiesų čia nėra jokios žalsvai mėlynos spalvos – bet kai žalios spalvos spiralė patenka tarp rausvai raudonos spiralės, žalia spava įgauna mėlyną atspalvį.

Na, o jei norite pamatyti dar keistesnę „The Rabbit“ iliuziją – pasižiūrėkite vaizdo įrašą apačioje.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?