D. Trumpas negali blokuoti kritikų tviteryje, patvirtino apeliacinis teismas

Federalinis apeliacinis teismas antradienį nusprendė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) teisiškai negali blokuoti socialinio tinklo „Twitter“ vartotojų remdamasis tuo, kad jų politinė nuomonė kitokia nei jo.

Ieškinyje teigiama, kad D. Trumpas nederamai blokavo politinių oponentų komentarus. <br>Scanpix nuotr.
Ieškinyje teigiama, kad D. Trumpas nederamai blokavo politinių oponentų komentarus. <br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2019, 9:51 AM, atnaujinta Jul 10, 2019, 9:53 AM

Šiuo sprendimu apeliacinis teismas patvirtino žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Trijų teisėjų kolegija sutiko su pernai priimtu federalinio teisėjo sprendimu, kad D. Trumpas „diskriminacija dėl požiūrio“ pažeidžia kitokių politinių pažiūrų žmonių konstitucines teises.

Teismas išvengė prezidento žodžio laisvės privačioje interneto platformoje pagal konstitucijos Pirmąją pataisą klausimo, bet patvirtino, kad D. Trumpas iš esmės sukūrė viešą forumą oficialiems Baltųjų rūmų reikalams.

„Pagal Pirmąją pataisą valstybės pareigūnui, kuris paskyra socialinėje žiniasklaidoje naudojasi visokiems oficialiems tikslams, neleidžiama pašalinti žmonių iš kitais atžvilgiais atviro internetinio dialogo todėl, kad jie išreiškė pažiūras, su kuriomis pareigūnas nesutinka“, – rašoma teisėjų 29 puslapių nuomonėje.

Sprendimas priimtas reaguojant į bylą, kurią iškėlė „Twitter“ vartotojų grupė ir Kolumbijos universiteto Knighto (Naito) Pirmosios pataisos institutas. Ieškinyje teigiama, kad D. Trumpas nederamai blokavo politinių oponentų komentarus.

Ieškovai, tarp kurių yra Merilando universiteto profesorius, Teksaso policininkas ir Niujorko komikas, sakė, kad paskyroje @realDonaldTrump buvo blokuoti dėl tviterio žinučių, kuriose kritikavo prezidento politiką.

D. Trumpo teisinis atsakas yra tas, kad blokuodamas vartotojus jis veikia ne kaip oficialus asmuo, tačiau teismas su tuo nesutiko.

„Prezidentas ir daug jo administracijos narių jo naudojimąsi šia paskyra vadina oficialiu“, – sakoma apeliacinio teismo nutartyje.

„Darome išvadą, kad oficialus paskyros pobūdis akivaizdus. Taip pat darome išvadą, kad pasirinkęs platformą ir atvėręs jos interaktyvią erdvę milijonams vartotojų ir dalyvių, prezidentas negali pasirinktinai pašalinti tų, su kurių nuomone nesutinka“, – nurodė teisėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.