JAV karinės oro pajėgos pristatė įspūdingą droną

JAV Oro pajėgų bepilotis „XQ-58A Valkyrie“ jau antrą kartą atliko skrydį. Kaip ir pirmą kartą, orlaivis skrido apie 70 minučių. „Kaip pirmo, taip ir antro skrydžio metu buvo nustatomi įvairūs parametrai bei tikrinamos įvestos korekcijos po pirmojo bandymo“, – pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.

 JAV Oro pajėgų bepilotis „XQ-58A Valkyrie“ jau antrą kartą atliko skrydį.<br> Pristatymo stop-kadras
 JAV Oro pajėgų bepilotis „XQ-58A Valkyrie“ jau antrą kartą atliko skrydį.<br> Pristatymo stop-kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 3:46 PM

Pasak jo, šis bepilotis skrenda greičiu, kuris neviršija garso greičio. „Valkyrie“ projektas JAV oro pajėgoms yra esminis eksperimentuojant su bepilotėmis sistemomis, kurias bus galima naudoti ateityje kovos operacijose. Šio projekto tikslas yra iš esmės sumažinti išlaidas orlaiviams“, – aiškina karys.

Šis orlaivis galės skristi 2 000 mylių (3 200 kilometrų) ir gabenti įvairią ginkluotę, skirtą kovoti su priešo radarais bei kitais taikiniais. Tarp šios ginkluotės bus ir lazeriniai ginklai, kurie tampa jau realybe.

„Kaip ir kitų dabartinių nepilotuojamų mašinų, „Valkyrie“ panaudojimo taktika skirsis nuo dabartinės. Šiandien bepiločius valdo operatoriai, tačiau ateityje planuojama, kad visos bepilotės mašinos padėtų kariams. Kitaip sakant, komandas duotų kartu su dronais ar kita technika esantys kariai, o dronai galėtų atlikti tam tikras užduotis savarankiškai. Tokiu būdu būtų išvengtas pavojingo ryšio „operatorius – dronas“. Nes pavojus tame, kad sunaikinant operatorių, baigiasi operacija. Arba sunaikinus droną – nėra kam tęsti operacijos. Dabartinė taktika yra „vadas – dronas“. Vadas su savo padaliniu atlieka savo operaciją, tuo metu dronai jo klauso ir jam padeda. Atsiranda žmogaus-roboto kovinės sąveikos taktika“, – pasakoja D.Antanaitis.

Jis teigia, kad ateityje dronai taps labiau robotizuoti, ir tokie robotai bus pagrindinė žmogaus paramos ugnimi, žvalgybos, evakuacijos ir kita priemonė. Ginkluotės entuziastas įspėja, kad gali būti ir taip, jog šiuolaikinio skyriaus dydžio padalinys ateityje galės atlikti kuopos užduotis.

„O tuo metu Rusija, šių metų pradžioje pademonstravo ir savo „smogiamąjį bepilotį“ – jį ant pakilimo tako buvo ištempęs geltonas buldozeris „Kirovec“. Anot rusų' jų bepilotis atliko riedėjimo taku bandymus“ – ironizuoja karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.