JAV nori gaminti ypatingas naujos kartos minas – bet negi jos nėra uždraustos?

Sausumos mina – tai sprogstamasis įrenginys, skirtas naikinti technikai ir žmonėms, taip modifikuojant priešo pajėgų judėjimą. Minos naudotos dar XIX amžiuje, tačiau pastaraisiais dešimtmečiais jos užsitarnavo prastą reputaciją. JAV nori gaminti naujas išmanias minas – bet negi jos nėra uždraustos?

 Iš tikrųjų pagrindinė sausumos minų paskirtis nėra taikinių naikinimas – tam skirti kiti ginklai. Minos yra skirtos pakeisti priešo judėjimo krypčiai ar sulėtinti jo veržimąsi.<br> 123RF nuotr.
 Iš tikrųjų pagrindinė sausumos minų paskirtis nėra taikinių naikinimas – tam skirti kiti ginklai. Minos yra skirtos pakeisti priešo judėjimo krypčiai ar sulėtinti jo veržimąsi.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-24 10:15

Iš tikrųjų pagrindinė sausumos minų paskirtis nėra taikinių naikinimas – tam skirti kiti ginklai. Minos yra skirtos pakeisti priešo judėjimo krypčiai ar sulėtinti jo veržimąsi. Tai – strateginiai inžineriniai įrenginiai, kuriuos pakankamai sunku aptikti. Ir tai ir yra problema.

Po karo minų laukai dažnai lieka iš dalies nenukenksminti. Per juos žygiuoja pėstieji, važiuoja civilių technika. Tai kelia didžiulę grėsmę ir visada pridaro skausmingų problemų. 1997 metais pasirašyta Otavos sutartis uždraudė prieš pėstininkus nukreiptų minų naudojimą, gamybą ir kaupimą. Šią konvenciją pasirašė 164 šalys, tačiau nemažai svarbių tarptautinių veikėjų to nepadarė. Pavyzdžiui, Šiaurės ir Pietų Korėjos, Kinija, Rusija, Indija ir, žinoma, JAV. Šios šalys pasiliko teisę naudoti tokias minas karo atveju, todėl stebėtis JAV noru gaminti naujos kartos sausumos minas paprasčiausiai neverta.

Tiesa, verta paminėti, kad JAV 2014 metais paskelbė, kad sutinka su Otavos sutarties dvasia (bet jos nepasirašys) ir minų nenaudos – neskaitant tų, kurios gali būti panaudotos Korėjos pusiasalyje. O jei jau minas naudoti teks, geriau jau naudoti kiek įmanoma saugesnes.

Naujos kartos sausumos minos bus išmanios. Jos bendraus su kompiuteriu, esančiu kur nors už šimtų kilometrų. Kiekviena tokia mina privalės gebėti pranešti apie savo būseną. Pavyzdžiui, inžinieriai bazėje turės būti perspėjami, jei kas nors miną lietė, ji buvo nukenksminta arba sprogo. Tai padės stebėti išlikusias minas ir jas susirinkti, jei to prireiktų.

Šios išmaniosios minos taip pat privalės būtų išjungiamos per atstumą. Tai reiškia, kad bazėje dirbantys specialistai galės bet kuriuo metu nukenksminti pavojingas minas ir teritoriją vėl paversti draugiška civiliams ar savoms pajėgoms. Lygiai taip pat nuotoliniu būdu minos galės būti ir detonuojamos – tai pravers tais atvejais, jei susirinkti minoms tiesiog nebus laiko ar galimybių.

Tiesa, tokios technologijos turėtų ir trūkumų. JAV priešai jau turi radijo signalus ir net GPS blokuojančią ir trikdančią įrangą. Hakeriai taip pat galėtų pabandyti prisijungti prie šių minų laukų. Todėl sukurti tokias išmanias sausumos minas tikrai nebus lengva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.