Žmogus, aptikęs „Titaniką“, imasi kitos visus jaudinančios istorinės mįslės

Tyrinėtojas Robertas Ballardas, kuris 1985 metais vandenyno dugne surado nuskendusį „Titaniką“, leidžiasi į naują žygį – ieškoti garsiosios aviatorės Amelijos Earhart lėktuvo, 1937 metais dingusio virš Ramiojo vandenyno.

 Tyrinėtojas Robertas Ballardas, kuris 1985 metais vandenyno dugne surado nuskendusį „Titaniką“, leidžiasi į naują žygį – ieškoti garsiosios aviatorės Amelijos Earhart lėktuvo.
 Tyrinėtojas Robertas Ballardas, kuris 1985 metais vandenyno dugne surado nuskendusį „Titaniką“, leidžiasi į naują žygį – ieškoti garsiosios aviatorės Amelijos Earhart lėktuvo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2019, 2:30 PM

Žurnalas „National Geographic“ pranešė, kad R. Ballardas planuoja rugpjūčio 7 dieną iš Samoa išplaukti savo moderniu tyrimų laivu „E/V Nautilus“.

„National Geographic“ planuoja filmuoti ekspediciją ir per savo televiziją spalio 20 dieną parodyti dokumentinį filmą.

A.Earhart dingo per skrydį aplink pasaulį su navigatoriumi Fredu Noonanu

Jos dingimas yra tarp didžiausių aviacijos paslapčių, neduodanti ramybės istorikams ir paskatinusi parašyti knygų, sukurti filmų ir išplėtoti daugybę teorijų.

Pagal vyraujančią nuomonę 39 metų A.Earhart ir 44 metų F.Noonanui epinės kelionės pabaigoje pritrūko degalų ir jie buvo priversti palikti savo dvimotorį lėktuvą „Lockheed Electra“ Ramiajame vandenyne netoli atokios Haulando salos.

Viena populiariausių teorijų yra ta, kad A. Earhart ir F. Noonanas tupdė lėktuvą Kiribačiui priklausančioje negyvenamoje Gardnerio saloje, dabar vadinamoje Nikumaroru. Taip pat manoma, kad A.Earhart liko gyva ir trumpai gyveno toje saloje.

„National Geographic“ nurodė, kad R.Ballardas, kuris taip pat yra suradęs vokiečių šarvuotlaivio „Bismarck“ liekanas, plauks į Nikumarorą.

Pranešime sakoma, kad sonaru bus sudarinėjamas vandenyno dugno planas ir bus siunčiami nuotoliniu būdu valdomi aparatai, kurių vienas gali nusileisti į 3 962 m gylį.

A.Earhart, kuri išgarsėjo 1932 metais kaip pirmoji moteris, viena perskridusi Atlantą, 1937 metų gegužės 20-ąją iš Ouklando Kalifornijoje išskrido tikėdamasi tapti pirmąja moterimi, apskridusia pasaulį.

Ji ir F.Noonanas dingo 1937 metų liepos 2-ąją, pakilę iš Lajės Papua Naujojoje Gvinėjoje sunkiam 4 tūkst. km skrydžiui į Haulando salą papildyti kuro atsargų.

Jie taip ir neatskrido į šią JAV valdą tarp Australijos ir Havajų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.