Tūkstančiai žmonių ruošiasi ieškoti Nesės – bet kodėl valdžia nenori, kad tai nutiktų?

Socialiniuose tinkluose jau kurį laiką pasirodo naujienos ir diskusijos apie tai, kad žmonės planuoja šturmuoti „51 zoną“ Nevadoje (JAV) ir taip „išsiaiškinti visą tiesą apie ateivius“. Tačiau ši zona nėra vienintelė: dabar minios akys nukrypo ir į Loch Nesą – ežerą Škotijoje, kuriame tariamai gyvena legendinė Loch Neso pabaisa.

XX a. pabaigoje ežeras buvo tyrinėjamas su 24 sonarus turinčia valtimi, tačiau jokie tyrimo rezultatai, patvirtinantys pabaisos egzistavimą, nebuvo paskelbti viešai.<br>Wikimedia Commons iliustr. 
XX a. pabaigoje ežeras buvo tyrinėjamas su 24 sonarus turinčia valtimi, tačiau jokie tyrimo rezultatai, patvirtinantys pabaisos egzistavimą, nebuvo paskelbti viešai.<br>Wikimedia Commons iliustr. 
Liepos 22 dieną jau 60 000 žmonių buvo pasižymėję, kad rugsėjo 21 dieną atvyks prie Loch Neso ežero ir bandys po tiek laiko pagaliau surasti šią legendinę pabaisą. <br>123RF nuotr. 
Liepos 22 dieną jau 60 000 žmonių buvo pasižymėję, kad rugsėjo 21 dieną atvyks prie Loch Neso ežero ir bandys po tiek laiko pagaliau surasti šią legendinę pabaisą. <br>123RF nuotr. 
Legenda apie Nesę pasirodė maždaug VII a., bet visame pasaulyje išgarsėjo tik XX a., kai vyras iš Londono teigė ją matęs.  <br>Wikimedia Commons iliustr.  
Legenda apie Nesę pasirodė maždaug VII a., bet visame pasaulyje išgarsėjo tik XX a., kai vyras iš Londono teigė ją matęs.  <br>Wikimedia Commons iliustr.  
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 8:43 PM

Liepos 22 dieną jau 60 000 žmonių buvo pasižymėję, kad rugsėjo 21 dieną atvyks prie Loch Neso ežero ir bandys po tiek laiko pagaliau surasti šią legendinę pabaisą.

Žinoma, ežerą ir jo apylinkes administruojantiems darbuotojams tokie planai ne itin patinka, be to Karališkoji nacionalinė gelbėjimosi valčių organizacija (angl. The Royal National Lifeboat Institution, RNLI) pranešė, kad tai yra ir gana pavojinga.

„Ežeras yra 227 metrų gylio, vanduo net ir rugsėjį yra labai šaltas, todėl jei žmogus įkris – gali prasidėti hipotermija“, – rašoma jų pranešime.

„Susirūpinus, kad šimtai, o gal net tūkstančiai žmonių rugsėjo mėnesį šturmuos Loch Neso ežerą, buvo sukurta ir savanorių komanda, skirta suteikti pagalbą – jei tokios prireiks. Žinoma, šios pajėgos net iš tolo neprilygsta ištekliams, kuriuos turi JAV kariuomenė ir kuriuos ji gali panaudoti mėginant suvaldyti „51 zonos“ šturmą“, – skelbiama BBC.

Nuo ateivių iki Nesės

Zona 51“ žmones intriguoja jau pusę amžiaus. Liepos 19 d. JAV Karinės oro pajėgos perspėjo žmones apie lankymąsi šioje slaptoje bazėje: „Bet kaip nelegaliai mėginti patekti į neleistiną zoną nerekomenduojame“.

Nepaisant visų perspėjimų, „Facebook“ puslapyje ir toliau yra kuriami planai: „Pirmiausia susitiksime turistams skirtame „51 zonos ateivių centre“, o tada jau planuosime patekimą į pagrindinę zoną. Jei visi bėgsime – aplenksime kulkas. Einame pasižiūrėti į ateivius!“.

Oficialiai „51 zona“ yra vadinama Nevados bandymų ir mokymų zona (angl. Nevada Test and Training Range, NTTR). Ji užima 1,2 mln. hektarų arba 12 950 km2 – tai didžiausia laisvajame pasaulyje esanti jungtinė oro ir antžeminių pajėgų erdvė, kurioje vyksta įvairios karinės pratybos.

Tuo tarpu sąmokslo teorijų kūrėjai yra įsitikinę, kad „51 zonoje“ yra laikomi ateivių erdvėlaiviai ir galbūt net gi patys ateiviai. Jų nuomone, čia jie yra ir tyrinėjami.

Loch Neso ežeras tikrai nesulaukia tiek daug dėmesio, kiek slapta karinė bazė, tačiau turistų atrakcija ši vieta jau yra nuo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio. Ežeras yra toks populiarus dėl tariamai čia gyvenančios Nesės. Kai kurie turistai prie ežero su kameromis pralaukia valandų valandas ir tikisi užfiksuoti šią legendinę pabaisą.

Legenda apie Nesę pasirodė maždaug VII a., bet visame pasaulyje išgarsėjo tik XX a., kai vyras iš Londono teigė ją matęs. Neilgai trukus pasirodė ir vaizdinė medžiaga. Dar vėliau prasidėjo ir tyrimai, kuriais buvo siekiama surasti šią pabaisą. XX a. pabaigoje ežeras buvo tyrinėjamas su 24 sonarus turinčia valtimi, tačiau jokie tyrimo rezultatai, patvirtinantys pabaisos egzistavimą, nebuvo paskelbti viešai.

Žinoma, žmonės nenuleidžia rankų ir nenori pripažinti, kad ši pabaisa neegzistuoja.

Pavojinga ne dėl pabaisos, bet dėl oro

Loch Neso ežero administracija tikrai nėra patenkinta tokiais žmonių planais. Jų atstovas spaudai sakė, kad „kadangi čia nėra jokios JAV kariuomenės – Loch Neso ežeras yra kiek mažiau pavojinga vieta nei „51 zona“, tačiau čia vis tiek turime savų problemų. Nors mūsų „Atlantic 85“ gelbėjimo valtis gali plukdyti daug žmonių – ji yra niekas, palyginus su tuo, kiek žmonių yra pasižymėję atvykti“.

Loch Neso administracijos išplatintame pranešime taip pat rašoma, jog vanduo yra šaltas, vidutiniškai siekia vos 6 laipsnius, o tai reiškia, kad netyčia įkritus galima patirti šoką nuo šalto vandens arba hipotermiją – o tai gana dideli pavojai žmogaus sveikatai.

Štai „The Telegraph“ rašė, kad 2015 metais Loch Neso ežere apsivertus valčiai, ja plaukusiam vyrui išsivystė hipotermija ir jis negalėjo nuplaukti net 15 metrų iki kranto. Tiesa, gavus reikiamą pagalbą, vyras išgyveno.

„Oro ir vandens sąlygos gali pasikeisti labai greitai. Yra nedaug krantinių, nuo kurių būtų galima patekti ant kelio. Taip pat ežere bangas sukelia vėjas, o ne srovės, bet to, vanduo yra gėlas – tai reiškia, kad vandens paviršiuje išsilaikyti yra daug sunkiau, nei jūroje ar vandenyne kur vanduo druskingas“, – praneša RNLI.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.