Išradėjas Ričardas Bielskis: idėją įkvėpė perpildytas sesės mokyklinis penalas

Iš Šiaulių kilęs Ričardas Bielskis save išradėju vadina kukliai, nors jo rankose – vos prieš metus pasaulį išvydęs daugiafunkcis įrankis. Jį sudaro net 5 instrumentai – liniuotė, matlankis, skriestuvas, auksinio santykio matas ir gulsčiukas. Šiuo metu išradėjas yra pateikęs lietuvišką bei tarptautinę patento paraiškas ir komercializuoja šį išradimą pasaulio mastu.

Iš Šiaulių kilęs Ričardas Bielskis save išradėju vadina kukliai. <br>Nova media nuotr. 
Iš Šiaulių kilęs Ričardas Bielskis save išradėju vadina kukliai. <br>Nova media nuotr. 
Vos prieš metus pasaulį išvydęs daugiafunkcis įrankis. Jį sudaro net 5 instrumentai – liniuotė, matlankis, skriestuvas, auksinio santykio matas ir gulsčiukas. <br> Nova media nuotr. 
Vos prieš metus pasaulį išvydęs daugiafunkcis įrankis. Jį sudaro net 5 instrumentai – liniuotė, matlankis, skriestuvas, auksinio santykio matas ir gulsčiukas. <br> Nova media nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 1, 2019, 11:13 AM, atnaujinta Aug 1, 2019, 11:16 AM

Idėja jungti dalis ir gauti daiktus – žavėjo nuo mažens

Ričardas vaikystėje daug laiko praleisdavo žaisdamas su lego – jį žavėjo galimybė sujungti atskiras dalis ir gauti daiktus, turinčius didesnį funkcionalumą nei tik kombinacija. Mokykloje jaunuolį labiausiai traukė tikslieji mokslai – fizika, matematika.

Pabaigęs 12 klasių R. Bielskis nebuvo tikras, kuo nori užsiimti ateityje, pasirinko atsinaujinančios energetikos studijas KTU. Studijų metu vaikinams kilo ambicinga idėja – sukurti kompiuterinį žaidimą. Pagal pirminį planą, Ričardas turėjo kurti 3D modelius, o jo kambariokas užsiimti programavimu.

„Nors gali atrodyti, kad tai kvaila jaunų žmonių idėja, ji buvo iš dalies mano vaikystės žaidimų su lego tęstinumas ir nauja pradžia, kuri pakreips mano ateitį, – pabrėžia Ričardas. – Supratau, kad man patinka 3D modeliavimas. Tai buvo pirmas kartas, kai pajaučiau, kad objektą ar idėją be kompromisų galiu patalpinti į kažką, kas nėra fiziškai apčiuopiama. Man ta laisvė, kai nesi apribotas formos ar geometrijos, labai patiko.“

Deja, žaidimas taip ir nebuvo iki galo ištobulintas. Vėliau Ričardas įstojo į Amsterdam University College universitetą Olandijoje. „Pats pirmasis projektas, kurio ėmiausi atvykęs studijuoti, buvo skirtas riedlentininkams. Tai motoras, kurį gali prikabinti prie pačios lentos, o prireikus nusiimti. Sukūriau modelį ir pirmą kartą pabandžiau 3D spausdinimą“, – prisimena jis.

Norint išrasti – svarbu nugalėti apsikvailinimo baimę

Gyvendamas ir studijuodamas Olandijoje, Ričardas išvystė dar vieną idėją – su bendraminčiu atidarė 3D spausdinimo laboratoriją. Po studijų užsienyje ir kelionių po Prancūziją vaikinas sugrįžo į Lietuvą ir įsidarbino VGTU Techninės kūrybos ir inovacijų centre, kur studentams padėjo vystyti projektus.

Išradėjas Ričardas Bielskis pabrėžia, kad nors prieiga prie ekonominių išteklių yra sudėtingesnė nei, pavyzdžiui, Olandijoje, mūsų šalyje turime itin gerą intelektualinį kapitalą ir sparčiai besivystančią prototipavimo infrastruktūrą. „Turint idėją, noro, aistros, lankstumo, darbštumo ir gebėjimo nugalėti visiems pažįstamą apsikvailinimo baimę, Lietuvoje būti sėkmingu startuoliu tikrai įmanoma.“

Ričardo sukurto daugiafunkcio įrankio idėją įkvėpė perpildytas vienos iš penkių sesių mokyklinis penalas ir noras nešiotis kuo mažiau daiktų. Išradimas apima ir integruoja liniuotę, matlankį, skriestuvą, auksinio santykio matą bei gulsčiuką. Šie įrankiai tarpusavyje sujungti tokiu būdu, kad užimtų minimalius gabaritinius dydžius: pagal ilgį šis įrankis artimas skriestuvo kojelės ilgiui, o pagal plotį – matlankio aukščiui. Todėl išradimas pasižymi ypatingu kompaktiškumu.

Šis įrankis turi ir papildomų funkcijų. Viena jų, dvi liniuotės (kairioji ir dešinioji), kurios susijungia tarpusavyje ir sudaro vieną liniuotę galinčią matuoti atstumus beveik dvigubai didesnius už skriestuvo vienos kojelės ilgį. Taip pat yra suformuoti grioveliai, kurie braižant aiškiai lieka ant braižomo paviršiaus, siekiant sudaryti tam tikrą mastelį ir palengvinant dvimačių struktūrų braižymą. Todėl tampa patogu braižyti astronomijos objektus, žmogaus kūno dalis, pastatus ir tuos objektus, kur svarbu išlaikyti auksinio santykio reikšmę. Įrankyje inkorporuotas gulsčiukas, naudojamas plokštumos horizontalumui tikrinti.

Gavo patarimą patentuoti

Pasak Ričardo, iš bendraamžių jis dažnai sulaukia klausimo, kaip nuspręsti, kad idėja verta būti išvystyta, tačiau čia drąsiai atsako – turi pradėti nuo to, ką nori turėti pats, bet negali nusipirkti. Pristatęs savo daugiafunkcio įrankio idėją draugams, Ričardas iškart sulaukė patarimų patentuoti šį išradimą. Patentavimo procesas yra nelengvas, todėl konsultuotis reikėjo su profesionalais.

„Visų pirma, šis išradimas mintimis sugrąžina į mokyklą, į vaikystę, tačiau jis patogus ne tik mokykloje moksleiviams, bet ir žmonėms kasdieniame gyvenime, jeigu konkrečiam darbui atlikti nereikia labai specializuotų instrumentų. Įrankis pasižymi ekstremaliu kompaktiškumu, jį patogu naudoti ir nešioti“, – pasakoja advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ asocijuotas partneris, patentų grupės vadovas dr. Jacekas Antulis.

Daugiafunkcio įrankio gamyba sunaudoja gerokai mažiau išteklių – tiek plastiko, tiek metalo. Tad, jei galima sutaupyti, tai jau yra naudinga. Taip pat įrankį galima pagaminti iš perdirbto plastiko. Kaip teigia J. Antulis, Ričardo išradimas svarbus ir emocine, ir technine prasme.

„Kadangi išradimas yra unikalus, plataus masto produktas ir gan nesunkiai nukopijuojamas, patentinė apsauga – ypač svarbi. Yra nemažai žmonių, kurie gaudo ir vagia panašaus pobūdžio idėjas. Vėliau sugeba pateikti rinkai galutinį produktą greičiau negu pats išradėjas, todėl komercinė sėkmė dažnai ateina ne vien dėl to, kad kažkas sukuriama naujo ir unikalaus, bet kartu ir apsaugoma patentu (įgaunamos išskirtinės teisės į išradimą). Šiais laikais turi būti visas priemonių ansamblis: technologija turi eiti kartu su patentine apsauga bei rinkodara – praėjo technologinių solistų era“, – teigia dr. Jacekas Antulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.