„Twitter“ ir „Facebook“ uždarė tūkstančius prieš protestus Honkonge nukreiptų paskyrų

Socialiniai tinklai „Twitter“ ir „Facebook“ pirmadienį paskelbė, kad uždarė tūkstančius paskyrų, kurias Kinija naudojo vykdydama prieš prodemokratinius protestus Honkonge nukreiptą kampaniją.

 „Facebook“ savo pranešime paskelbė, kad, gavus informacijos iš „Twitter“, buvo pašalinta „iš Kinijos kilusiam nedideliam tinklui“ priklausiusių puslapių, grupių ir paskyrų, kur buvo pastebėtas „koordinuotas neautentiškas elgesys“, susijęs su Honkongu.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Facebook“ savo pranešime paskelbė, kad, gavus informacijos iš „Twitter“, buvo pašalinta „iš Kinijos kilusiam nedideliam tinklui“ priklausiusių puslapių, grupių ir paskyrų, kur buvo pastebėtas „koordinuotas neautentiškas elgesys“, susijęs su Honkongu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-20 07:21

„Atskleidėme didelę valstybės remiamą informacinę operaciją, susijusią su situacija Honkonge, o konkrečiai su protestų judėjimu ir jų raginimu [imtis] politinių pokyčių“, – sakoma „Twitter“ pranešime.

Tuo metu „Facebook“ savo pranešime paskelbė, kad, gavus informacijos iš „Twitter“, buvo pašalinta „iš Kinijos kilusiam nedideliam tinklui“ priklausiusių puslapių, grupių ir paskyrų, kur buvo pastebėtas „koordinuotas neautentiškas elgesys“, susijęs su Honkongu.

„Twitter“ nurodė, kad uždarė 963 paskyras iš Kinijos.

Be to, pranešama, kad dar daugiau kaip 200 tūkst. paskyrų, turėjusių dalyvauti toje kampanijoje, buvo uždarytos dar prieš joms pradedant veiklą socialiniame tinkle.

Kalifornijoje įsikūręs „Twitter“ žemyninėje Kinijoje yra blokuojamas, tad daugelyje tų paskyrų veikla buvo vykdoma pasinaudojant virtualiaisiais privačiais tinklais (Virtual Private Network, VPN), nuslepiančiais įrenginių buvimo vietą.

„Remdamiesi savo intensyviais tyrimais, turime patikimų įrodymų, kad tai yra koordinuota, valstybės remiama operacija“, – nurodė „Twitter“.

„Identifikavome dideles paskyrų grupes, iš kurių koordinuotai buvo skleidžiamos žinutės, susijusios su Honkongo protestais“, – priduriama pranešime.

„Facebook“ pranešė, kad buvo pašalinti septyni puslapiai, trys grupės ir penkios paskyros, sukurtos žemyninėje Kinijoje ir iš kurių buvo vykdoma įtakos kampanija, nukreipta prieš Honkongo prodemokratinį judėjimą, sakė kompanijos kibernetinio saugumo padalinio vadovas Nathanielis Gleicheris.

Kampaniją vykdę žmonės naudojosi „apgaulinga taktika“, tokia kaip netikrų paskyrų, apsimetančių naujienų organizacijomis, kūrimas, teigė N. Gleicheris.

„Iš jų dažnai buvo skelbiamos vietos politinės naujienos tokiomis temomis kaip tebevykstantys protestai Honkonge“, – pridūrė jis.

„Nors šią veiklą vykdę žmonės bandė slėpti savo tapatybes, per mūsų tyrimą buvo rasta sąsajų su asmenimis, susijusiais su Kinijos vyriausybe“, – sakė „Facebook“ kibernetinio saugumo padalinio vadovas.

Pasak kompanijos, apie 15 500 vartotojų sekė bent vieną iš feisbuko puslapių, nukreiptų prieš prodemokratinius protestus Honkonge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.