Trims Vilniaus universiteto mokslininkams suteiktas išskirtinio profesoriaus statusas

Vilniaus universitete (VU) jau antrus metus už aukščiausio lygio mokslo ir studijų pasiekimus suteikiamas išskirtinio profesoriaus statusas. Šiemet šiam tikslui sudaryta komisija ir tarptautiniai ekspertai išskirtinį statusą rekomendavo suteikti Vladislavui Fominui (VU Kauno fakultetas), Gediminui Juzeliūnui (VU Fizikos fakultetas) ir Česlovui Venclovui (VU Gyvybės mokslų centras).

Vilniaus universitete (VU) jau antrus metus už aukščiausio lygio mokslo ir studijų pasiekimus suteikiamas išskirtinio profesoriaus statusas.  <br>VU nuotr.
Vilniaus universitete (VU) jau antrus metus už aukščiausio lygio mokslo ir studijų pasiekimus suteikiamas išskirtinio profesoriaus statusas.  <br>VU nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 9:42 AM, atnaujinta Aug 23, 2019, 9:44 AM

VU rektoriaus prof. Artūro Žukausko teigimu, išskirtinio profesoriaus statusą, remdamasis lyderiaujančių pasaulio universitetų praktika, VU suteikia iškiliems tarptautinės lygos mokslininkams, kurie savo darbais generuoja idėjas, skatinančias inovacijas ir pažangą. Tai kartu ir padėka, kad savo veikla jie kuria vertę valstybei, universitetui ir veda paskui save, įkvepia ieškoti ir užkrečia noru domėtis kartu dirbančius ar studijuojančius.

Išskirtinio profesoriaus statusą įgijusio Vladislavo Fomino mokslinių tyrimų sritis susijusi su informacijos ir komunikacijų technologijų projektavimu ir taikymu, informacijos sistemų valdymu, informacijos infrastruktūros plėtra. Jis yra sukaupęs tarptautinių projektų patirties, išsiskiria šiuolaikišku požiūriu į akademinę veiklą, užsibrėžtais aiškiais jos plėtros planais.

Vyriausiasis mokslo darbuotojas Gediminas Juzeliūnas – fizikas, šaltųjų atomų tyrimų pradininkas Lietuvoje. Jis yra paskelbęs daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių ir vadovauja net šešiems podoktorantūros stažuotojams. Tai mokslininkas, kurio žinomumas pasaulyje vis didėja.

Vyriausiojo mokslo darbuotojo Česlovo Venclovo kompiuterinės biologijos ir bioinformatikos srityje atliekami tyrimai sukuria stiprų „užnugarį“ geriausioms mokslininkų grupėms, įneša svarų indėlį į Lietuvos prestižo stiprinimą mokslinių tyrimų srityje. Aiškus tarptautinis mokslo publikacijų matomumas, vykdoma aukšto lygio projektinė veikla. Pretendentas vadovauja doktorantams ir podoktorantams, vertinamas kaip labai profesionalus dėstytojas.

Tarptautinė atranka ir vertinimo kriterijai

Kam skirti VU išskirtinio profesoriaus statusą, sprendė Išskirtinio profesoriaus kategorijos suteikimo komisija, sudaryta iš VU mokslininkų ir dėstytojų, atstovaujančių įvairioms mokslų sritims. Komisijos nariai – nešališki ir nepretenduojantys į šį statusą asmenys, pasižymėję akademinėje veikloje, turintys platų akademinį akiratį ir mokslinės veiklos patirties užsienio universitetuose. Ekspertiniam vertinimui pasitelkta ir nepriklausomų užsienio mokslininkų nuomonė. Į komisijos sudėtį taip pat įtraukti Mokslo ir inovacijų departamento, Žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovai ir Studentų atstovybės deleguotas doktorantas. Komisijai vadovavo VU mokslo prorektorius prof. Rimantas Jankauskas.

Komisija išnagrinėjo 11 profesorių ir vyriausiųjų mokslo darbuotojų paraiškų. Jas teikė akademinių padalinių vadovai ir patys šios kategorijos siekiantys mokslininkai. Kad į VU būtų pritraukta tarptautinio lygio mokslininkų, šiemet buvo skelbiamas pirmas viešas konkursas išskirtinio profesoriaus pareigoms eiti VU Kauno fakultete.

Išskirtinio profesoriaus kategorija VU buvo įsteigta 2017 m. Senato sprendimu. Pernai ji suteikta pirmiems šešiems VU mokslininkams. Taikant vertinimo kriterijus siekiama, kad šią kategoriją įgijusių mokslininkų akademinis išskirtinumas nekeltų abejonių. Statusas ir vardas suteikiamas universitete dirbantiems profesoriams ir vyriausiems mokslo darbuotojams, kurie pasižymi išskirtiniais, tarptautiniu ir nacionaliniu mastu žinomais ir vertinamais mokslo pasiekimais, reikšmingai prisideda prie tam tikros universiteto mokslo srities ir konkrečios studijų krypties kokybės gerinimo, yra vertinami studentų už akademinę veiklą ir sėkmingai formuoja savo mokslo krypties mokyklas.

Išskirtinio profesoriaus kategorija VU mokslininkams suteikiama nuo naujų studijų metų, kartu skiriamas ir išskirtinio profesoriaus kategorijos atlyginimas. Jis yra susietas su profesoriaus atlyginimu ir sudaro nuo 1,26 iki 2,52 profesoriaus pareigybės koeficiento (šiuo metu nuo 2690 iki 5380 eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.