Išmanieji telefonai gali išmokyti keliauti tvariai. Sužinokite, kaip?

Aplinkosaugos judėjimai pasaulyje jungia naują pavarą ir žmonių dėmesys tvarumui auga visose gyvenimo srityse. Ne išimtis ir turizmas – juk keliauti mėgsta ir nori daugelis. Tačiau ar galime pažinti ir tyrinėti pasaulį, darydami mažiau žalos gamtai? Minint Pasaulinę turizmo dieną „Telia“ pateikia keletą naudingų patarimų ir apžvelgia programėles, kurios padės keliauti „žaliai“.

Aplinkosaugos judėjimai pasaulyje jungia naują pavarą ir žmonių dėmesys tvarumui auga visose gyvenimo srityse. Ne išimtis ir turizmas – juk keliauti mėgsta ir nori daugelis. <br>123RF nuotr.
Aplinkosaugos judėjimai pasaulyje jungia naują pavarą ir žmonių dėmesys tvarumui auga visose gyvenimo srityse. Ne išimtis ir turizmas – juk keliauti mėgsta ir nori daugelis. <br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 12:14 PM, atnaujinta Sep 27, 2019, 12:23 PM

„Ekologija, išteklių tausojimas, tvarumas persikelia į visas gyvenimo sritis, nuo namų iki darbo ir poilsio. Tai ne mažiau aktualu ir turizmo srityje, kuri apima daugybę sektorių: transporto, apgyvendinimo, maitinimo, pramogų ir kitus. Būtent keliautojai ir jų pasirinkimai lemia tai, kokį poveikį visi šie sektoriai turi gamtai. Juk namuose ir darbe jau išmokome rūšiuoti šiukšles, taupyti popierių, elektrą, vandenį ir kitus išteklius – metas šias patirtis perkelti ir į keliones. Ir daugybė žmonių tai jau daro“, – sako Giedrė Kaminskaitė-Salters, „Telia“ klimato ambasadorė.

Turistai negali nuspręsti, kiek taršos sukels lėktuvai, kuriais jie keliauja, kokiais chemikalais valomi viešbučių kambariai ir plaunama patalynė, kiek plastiko sunaudojama suvenyrams. Tačiau jie gali priimti gamtai draugiškus pasirinkimus.

Pavyzdžiui, atsižvelgiant į kelionės atstumą ir keliautojų skaičių, vietoje skrydžio lėktuvu važiuoti automobiliu (geriausia – hibridiniu ar elektromobiliu) ar elektriniu traukiniu. Viešbutį taip pat galima rinktis atsižvelgiant į ekologiją patvirtinančius sertifikatus ir programas, nuvykus į jį – pasiteirauti, ar jie rūšiuoja šiukšles, kaip jo svečiai dar gali prisidėti prie aplinkosaugos.

Be to, naršyti pasaulį gamtai draugišku būdu gali padėti ir išmanusis telefonas. „Telia“ komanda išrinko keturias naudingas programėles, su kuriomis jūsų kelionės taps „žalesnės“:

„Tripit“. Nemokama programėlė padės susiplanuoti kelionę nuo-iki, taigi jums nereikės be reikalo spausdinti informacijos apie skrydį, viešbutį, išnuomotą automobilį ir kitus jūsų poilsio ar darbo planus. Taip pat ji pasiūlys restoranų, nurodys, kur artimiausias bankomatas bei pateiks kitų naudingų rekomendacijų kelionės metu. Programėlės naudojimas – itin paprastas, visus dokumentus iš el. pašto tereikia perkelti į „Tripit“ paskyrą, kurioje viskas bus patalpinta vienoje vietoje. Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

„City Maps to Go“. Kaip dažnai nuvykę į svetimą šalį čiumpate atspausdintą žemėlapį ir krūvą siūlomų pramogų lankstinukų? O juk galima puikiai išsiversti be jų. Ši programėlė padės susidėlioti įdomiausius maršrutus ir lankytinas vietas, nuo muziejų iki barų. Programėlėje rasite ir žemėlapius, padėsiančius susigaudyti, kur esate ir kur norite nuvykti bei kaip tai padaryti. Svarbus „City Maps to Go“ privalumas – jai nereikia interneto ryšio. Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

„Eatwith“. Kalbant apie kulinarines keliones ir naujus skonių atradimus, ekologiškiausia rinktis vietinius produktus ir virtuves, nes tokiu atveju maistas nėra skraidinamas ar kitaip gabenamas šimtus ar net tūkstančius kilometrų tam, kad pasiektų jūsų skrandį. Būtent tokį požiūrį skatina programėlė „Eatwith“. Ji skirta norintiems pažinti kitų šalių tradicinę virtuvę ne tik ragaujant maistą, bet ir jį ruošiant, bendraujant su užsienio virtuvės šefais, geriausiai išmanančiais savo šalies virtuvę. Gaminimo pamokos, degustacinės vakarienės ir įvairūs turai po vietinius maisto turgelius – viskas vienoje aplikacijoje. Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

„UNEP Carbon Calculator“ programėlė kelionėms pasiruošti ar keliauti jums nepadės, bet ji turi kitą svarbią misiją. Įvedus kelionių traukiniais, lėktuvais ir automobiliais duomenis, programėlė pateikia CO2 taršos apskaičiavimus. Ji taip pat nurodo, kiek miško reiktų pasodinti ar išsaugoti norint šią taršą kompensuoti. Čia rasite ir naudingų patarimų, kaip tausoti išteklius ir keliauti ekologiškai. Atsisiųskite iš „Apple App Store“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.