Baldas, skirtas alpimui: turbūt esate matę, bet ar žinojote jo istoriją?

Tokios sofos turbūt bus tikrai matytos: jos dažnai matomos istoriniuose filmuose, muziejuose, dvaruose. Tai yra pakankamai gražus baldas, todėl juo puošiasi ir viešbučiai. Bet ar žinojote, kad tai yra alpimo sofa?

 Alpimo sofa - kušetė su paaukštintu atlošu vienoje pusėje.<br> 123RF nuotr.
 Alpimo sofa - kušetė su paaukštintu atlošu vienoje pusėje.<br> 123RF nuotr.
 Alpimo sofa turi aukštesnį atlošą vietoje pusėje. Tai yra patogus baldas, norintiems prigulti ir, pavyzdžiui, paskaityti. Arba jei ieškote, kur būtų patogiau nualpti.<br> Wikimedia commons
 Alpimo sofa turi aukštesnį atlošą vietoje pusėje. Tai yra patogus baldas, norintiems prigulti ir, pavyzdžiui, paskaityti. Arba jei ieškote, kur būtų patogiau nualpti.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2019, 2:34 PM, atnaujinta Oct 6, 2019, 2:35 PM

Kodėl ji taip vadinasi?

Alpimo sofa turi aukštesnį atlošą vietoje pusėje. Tai yra patogus baldas, norintiems prigulti ir, pavyzdžiui, paskaityti. Arba jei ieškote, kur būtų patogiau nualpti.

Taip, šis baldas buvo pavadintas pagal savo paskirtį – čia guldyti nualpę žmonės, dažniausiai moterys. Alpimo sofos buvo itin populiarios XIX a. Europoje. Tačiau kodėl?

Vienu metu alpimo sofos buvo tokios populiarios, kad didžiausiuose rūmuose netgi buvo alpimo kambariai – patalpos, kur alpimo sofos būdavo pagrindiniai akcentai. Žinoma, čia žmonės ateidavo prigulti ir būdami sveiki, tačiau savo vardą alpimo sofos užsitarnavo tikrai ne be reikalo.

Manoma, kad tais laikais moterys alpdavo gana dažnai. Netinkama mityba, toksiškas makiažas ir negydomos ligos buvo tik kelios priežastys. Manoma, kad daug moterų persistengdavo verždamos savo korsetus, o taip apsunkindavo kraujotaką ir padidindavo nualpimo tikimybę.

Taip pat manoma, kad alpimo sofos buvo puikiai tinkamos apžiūroms. Ligonis galėdavo patogiai atsiremti, o štai gydytojas galėdavo apeiti tokią sofą iš kelių pusių. Spėjama, kad taip buvo gydoma ir „moteriška isterija“ – liga, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, yra normalus lytinis susijaudinimas.

Alpimo sofos retai naudotos pagal paskirtį. Dažniau čia būdavo skaitomos knygos, miegama pokaičio miego ar tiesiog ilsimasi. Taip šiuos baldus ar modernias jų versijas naudojame ir iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.