Būkite atsargūs: piktavaliai atakuoja lietuviškų domenų turėtojus

KTU Interneto paslaugų centras, administruojantis .lt aukščiausio lygio domeną, įspėja domenų turėtojus būti atsargiais ir neužkibti ant piktavalių, siekiančių priversti registruoti interneto vardus kituose aukščiausio lygio domenuose (.com, .org, .net ir kt.), nors tokios būtinybės nėra.

KTU Interneto paslaugų centras, administruojantis .lt aukščiausio lygio domeną, įspėja domenų turėtojus būti atsargiais ir neužkibti ant piktavalių. <br>123RF nuotr. 
KTU Interneto paslaugų centras, administruojantis .lt aukščiausio lygio domeną, įspėja domenų turėtojus būti atsargiais ir neužkibti ant piktavalių. <br>123RF nuotr. 
Apgavikų laiškas. <br>KTU nuotr. 
Apgavikų laiškas. <br>KTU nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-18 11:44, atnaujinta 2019-12-18 11:53

Pasak Interneto paslaugų centro vadovės Daivos Tamulionienės, istorijos apie telefoninius sukčius, dažniausiai iš senolių apgaule išviliojančius nemenkas sumas, yra tapę kone kasdienybe. Deja, bet įmantriais apgaulės metodais veikiama ir internete.

„Pastarosiomis dienomis .lt domenų turėtojai gauna elektroninius laiškus iš neegzistuojančios įmonės „DNS Lithuania“, kuriuose informuojama, kad kažkas esą nori įkurti tokį pat žymenį .com domene. Laiške siūloma įkurti analogišką turimam .lt domenui interneto vardą .com domene, nors tokios būtinybės nėra“, – aiškina D. Tamulionienė.

Domeno vardas dnslithuania.com, iš kurio siunčiami minėti elektroniniai laiškai, yra įkurtas tik 2019 m. lapkričio mėnesį. Juridinių asmenų registre įmonės, kurios pavadinimas būtų „DNS Lithuania“, nėra, todėl rekomenduojama nepasitikėti asmeniu, kuris savo interneto svetainėje nenurodo duomenų.

D. Tamulionienės teigimu, su tokiomis pat sukčiavimo schemomis yra susidūrę ir kitų šalių domenų turėtojai. Šiais metais analogiški komerciniai pasiūlymai buvo peršami Belgijos vartotojams interneto svetainėje dnsbenelux.com, Slovakijoje – dnsslovakia.com, Airijoje – dnsireland.org.

„Akivaizdu, kad toks agresyvus elgesys turi nesąžiningos komercinės veiklos požymių, todėl gavus minėtą komercinį pasiūlymą reikėtų būti apdairiems ir nepasiduoti spaudimui, o pasikartojus – kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą“, – pataria Interneto paslaugų centro vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.