JAV sėkmingai paleido eksperimentinį erdvėlaivį „Starliner“

JAV aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ kuriamas pilotuojamas erdvėlaivis „Starliner“ penktadienį buvo sėkmingai iškeltas į orbitą nešančiosios raketos „Atlas V“, pranešė NASA.

JAV aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ kuriamas pilotuojamas erdvėlaivis „Starliner“ penktadienį buvo sėkmingai iškeltas į orbitą nešančiosios raketos „Atlas V“, pranešė NASA. <br>Scanpix nuotr. 
JAV aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ kuriamas pilotuojamas erdvėlaivis „Starliner“ penktadienį buvo sėkmingai iškeltas į orbitą nešančiosios raketos „Atlas V“, pranešė NASA. <br>Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 2:41 PM, atnaujinta Dec 20, 2019, 2:44 PM

„Starliner“ be įgulos narių startavo iš Kanaveralo kyšulio 6 val. 36 min. vietos (13 val. 36 min. Lietuvos) laiku.

Po 15 min. atsiskyrusi raketos antroji pakopa – blokas „Centaur“ – išvedė erdvėlaivį į orbitą, kurios apogėjus – 181,5 kilometro, o perigėjus – 72,8 kilometro. Atsiskyręs nuo greitintuvo „Starliner“ savarankiškai atliko virtinę manevrų ir pradėjo artėti prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS).

Kapsulės kabinoje įgulos narius „pavaduoja“ manekenas, pramintas Rouzi (Rosie), apvilktas darbiniu kombinezonu ir ant galvos užrišta raudona skarele su raudonais taškeliais. Manekene įtaisyti davikliai siunčia duomenis apie jo patiriamas perkrovas.

Planuojama, kad per šį bandomąjį skrydį „Starliner“ šeštadienį automatiniu režimu susijungs su TKS ir atgabens į ją apie 270 kg krovinių, įskaitant maisto produktus įgulos nariams.

Gruodžio 28 dieną erdvėlaivis atsiskirs nuo TKS; tuomet jis turėtų tapti pirmąja JAV kosmine kapsule, parašiutu nusileisiančia sausumoje.

Nusileidimas turėtų įvykti NASA Vait Sendso poligone Naujosios Meksikos valstijoje.

Bendrovės „Boeing“ ir „SpaceX“ yra gavusios NASA užsakymą sukonstruoti erdvėlaivį, kurį būtų galima naudoti skraidinti astronautams į TKS.

JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa buvo baigta 2011 metais. Nuo to laiko vieninteliai aparatai, galintys skraidinti žmones iš Žemės į TKS ir atgal, yra Rusijos erdvėlaiviai „Sojuz“.

„SpaceX“ savo pilotuojamosios kapsulės „Crew Dragon“ bandomąjį skrydį surengė šių metų kovą.

Pasak NASA, pirmosios pilotuojamos misijos naujaisiais erdvėlaiviais turėtų būti surengtos ateinančiais metais, tačiau tai priklausys nuo kelių būsimų bandymų sėkmės.

Pavyzdžiui, „SpaceX“ dar nėra išbandžiusi savo kapsulės avarinės evakuacijos parašiutų sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.