Šiurpusis samurajų ritualas – bet ne viskas būdavo taip, kaip dažnai įsivaizduojama

Tikriausiai esate girdėję apie seppuku – bet ar žinote, kas tai? Tikriausiai numanote, kad tai – japoniškas savižudybės ritualas (dar žinomas kaip harakiri), bet ar žinojote, kad dauguma seppuku ritualą atlikusių žmonių iš gyvenimo nepasitraukė savarankiškai?

 Pasiruošimas seppuku (surežisuota nuotr.)
 Pasiruošimas seppuku (surežisuota nuotr.)
 Tanto peilis, paruoštas seppuku.<br> Wikimedia commons
 Tanto peilis, paruoštas seppuku.<br> Wikimedia commons
 Generolas Akashi Gidayu ruošiasi vykdyti seppuku po to, kai savo valdovui 1582 m. pralaimėjo mūšį. Jis ką tik parašė savo mirties poemą, kuri matoma viršutiniame dešiniajame kampe.<br> Tsukioka Yoshitoshi pieš.
 Generolas Akashi Gidayu ruošiasi vykdyti seppuku po to, kai savo valdovui 1582 m. pralaimėjo mūšį. Jis ką tik parašė savo mirties poemą, kuri matoma viršutiniame dešiniajame kampe.<br> Tsukioka Yoshitoshi pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 8:19 AM

Seppuku – tai Bušido kodekso dalis. Savo šeimininką nuvylęs arba mūšyje pralaimėjęs samurajus dažnai pasitraukdavo iš gyvenimo. Kartais – kad išvengtų gėdos, dažniau – kad išvengtų kankinimų. Seppuku atliekamas trumpu peiliu ar kalaviju (dažnai tanto peiliu) horizontaliai perrėžiant pilvą. Bet ar tai savižudybė? Ir taip, ir ne.

Seppuku atsirado dar XII amžiuje. Samurajai tiesiog mūšyje atimdavo sau gyvybę – perrėždavo savo pilvą, o tada persipjaudavo gerklę ar krisdavo ant savo kardo taip, kad persismeigtų širdį. Seppuku tradicija vystėsi ir XVII amžiuje buvo galutinai ritualizuota.

Nuo tada seppuku dažniausiai buvo atliekamas planuotai, su stebėtojais ir šeima. Žmogus pirmiausia nusimaudydavo, pavalgydavo ir apsirengdavo baltai. Tada atsisėdęs priešais savo kalaviją ar peilį su apvyniotais ašmenimis (kad nepersipjautų rankos) parašydavo mirties poemą. Galiausiai, jis atsilapodavo kimono ir iš kairės į dešinę persirėždavo pilvą. Tačiau nuo to iš karto nemirštama.

Iš tikrųjų seppuku dažniausiai buvo pagalbinės savižudybės forma. Vos tik žmogus susivarydavo ašmenis į pilvą, kaišakuninas (antrasis seppuku ritualo dalyvis, dažniausiai aukos draugas) staigiu kalavijo kirčiu beveik visiškai nukirsdavo žmogaus galvą. Taip, teisingai – mirtis ateidavo ne nuo paties samurajaus laikomų ašmenų. Tiesą sakant, jei žmogus buvo senas ar pavojingas, jis jokio kalavijo ir neturėdavo – pasiekdavo vėduoklę, ir tada kaišakuninas suduodavo lemtingą kirtį.

Na, net jei seppuku nebuvo vieno žmogaus ritualas ir savarankiška savižudybė, tai buvo savanoriška savižudybė, tiesa? Vėl gi, ne. Seppuku yra tiesiog ritualo pavadinimas. Žymiai dažniau tai buvo mirties bausmės vykdymo forma.

Nusikaltęs samurajus taip būdavo baudžiamas už išprievartavimą, nužudymus ar išdavystę. Jam buvo suteikiama galimybė atlikti seppuku iki saulėlydžio. Jei jis atsisakydavo, ritualas vis tiek būdavo atliekamas.

Samurajus būdavo pasodinamas priešais kalaviją ir kaišakuninas suduodavo mirtiną smūgį kalaviju. Tiesa, samurajui tokia mirties bausmė buvo pakankamai garbinga. Daugelis nusikaltusių samurajų patys atlikdavo seppuku, nes savanoriškas ritualas atleisdavo jo šeimą nuo nusikaltimo. Jei seppuku būdavo atliekamas be samurajaus pritarimo, buvo baudžiama ir jo šeima – jie buvo nužudomi arba ištremiami.

Taigi, seppuku yra tik ritualo pavadinimas. Nors geriausiai šis ritualas žinomas kaip nesavarankiškos savižudybės forma, žymiai dažniau tai buvo mirties bausmės vykdymo būdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.