Naujųjų sveikinimų įpročiai keičiasi: skambučių ir SMS antplūdis slūgsta, ryškėja nauja tendencija

Sausio 1-ąją laikrodžiui išmušus vidurnaktį Lietuvos mobiliojo ryšio tinklai įsitempia – skambučių kiekis, lyginant su įprastu vien „Telia“ tinkle išaugo daugiau nei penkis kartus, SMS žinučių srautas padvigubėjo. Tačiau šie skaičiai neprilygsta ankstesnių metų rekordams, o pasitinkant Naujuosius didžiausias pokytis vyksta mobiliojo interneto srityje.

Sausio 1-ąją laikrodžiui išmušus vidurnaktį Lietuvos mobiliojo ryšio tinklai įsitempia – skambučių kiekis, lyginant su įprastu vien „Telia“ tinkle išaugo daugiau nei penkis kartus, SMS žinučių srautas padvigubėjo. <br>123RF nuotr. 
Sausio 1-ąją laikrodžiui išmušus vidurnaktį Lietuvos mobiliojo ryšio tinklai įsitempia – skambučių kiekis, lyginant su įprastu vien „Telia“ tinkle išaugo daugiau nei penkis kartus, SMS žinučių srautas padvigubėjo. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2020, 10:36 AM, atnaujinta Jan 3, 2020, 10:38 AM

„Praėjo tie laikai, kai Naujųjų metų naktį žmonės kibdavo į savo mobiliuosius ir puldavo masiškai skambinti ar siųsti žinutes visiems savo draugams ir artimiesiems. Žmonių įpročiai pasikeitė – remiantis mūsų mobiliojo ryšio tinklo statistika, iškart po vidurnakčio skambučių ir SMS žinučių skaičiai išauga, bet yra tik nedaug didesni už įprastos darbo dienos piką“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Tačiau, pasak jo, Naujųjų metų naktis yra išskirtinė metuose pagal išsiunčiamų mobiliųjų duomenų kiekį. Paprastai „Telia“ tinkle parsisiųstų ir išsiunčiamų duomenų proporcijos yra 1 prie 10, visgi iškart po vidurnakčio išsiunčiamų duomenų kiekis išaugo kone dvigubai ir minėta proporcija jau sudarė 1 prie 4. „Tai – vienintelis kartas metuose, kada žmonės savo išmaniaisiais ne tiek naršo internete, kiek siunčia nuotraukas, filmukus ar daro tiesiogines transliacijas“, – pažymi A. Šemeškevičius.

„Telia“ technologijų vadovas įsitikinęs, kad tam įtakos turi keli veiksniai. Pirma, mobilusis ryšys tapo toks pat įprastas, kasdienis dalykas, kaip vanduo ar elektra, todėl asmeniniais skambučiais ir žinutėmis Naujųjų naktį žmonės sveikina tik jiems artimiausius, brangiausius žmones. Tuo metu kitiems – draugams, kolegoms ir pažįstamiems – siunčia sveikinimus per susirašinėjimo programėles, arba tiesiog įkelia bendrą sveikinimą į savo socialinio tinklo paskyrą.

Kadangi skambučių ir SMS skaičiai Naujųjų naktį nebesiekia tokių aukštumų, kaip prieš kelerius metus, mobilieji tinklai juos nesunkiai atlaiko. Nepavykusių skambučių procentas „Telia“ tinkle pasitinkant 2020-uosius buvo kaip įprastą darbo dieną. Tam didelę įtaką turi ir tai, kad daugiau nei penktadalis visų skambučių „Telia“ tinkle vyksta 4G ryšiu, naudojant „VoLTE“ technologiją, kuri užtikrina greitą sujungimą, aukštą garso kokybę ir leidžia vienu metu kalbėti bei naudotis mobiliuoju internetu, o taip pat atlaisvina 2G ir 3G tinklus skambučiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.