Kur prašovė spėję ateitį: nei atostogų Mėnulyje, nei tarno beždžionės

Istorijoje galime rasti daugybę įvairiausių teorijų ir spėjimų apie tai, kaip gi žmonija gyvens ateityje. Kai kurias iš jų mokslininkai pateikdavo labai pasitikėdami savimi, tačiau šiandien jos yra visiškai nereikšmingos, o iš dalies – ir juokingos.

 2009 metais buvo manoma, kad 2020 metais jau matysime žmones Mėnulyje, ir kad maždaug šiuo metu prasidės labai rimti planai skraidinti žmones į Marsą.<br>123RF nuotr. 
 2009 metais buvo manoma, kad 2020 metais jau matysime žmones Mėnulyje, ir kad maždaug šiuo metu prasidės labai rimti planai skraidinti žmones į Marsą.<br>123RF nuotr. 
Iš tiesų 2009 metais daugeliui atrodė, kad tuoj įvyks proveržis kosminio turizmo srityje –kadangi tą žadėjo ganėtinai daug kompanijų. <br>123RF nuotr. 
Iš tiesų 2009 metais daugeliui atrodė, kad tuoj įvyks proveržis kosminio turizmo srityje –kadangi tą žadėjo ganėtinai daug kompanijų. <br>123RF nuotr. 
Nemažai žmonių ėmė rezervuotis turistines keliones į kosmosą dar pirmąjį XXI a. dešimtmetį – tačiau visi planai buvo sustabdyti 2009 metais. <br>123RF nuotr.  
Nemažai žmonių ėmė rezervuotis turistines keliones į kosmosą dar pirmąjį XXI a. dešimtmetį – tačiau visi planai buvo sustabdyti 2009 metais. <br>123RF nuotr.  
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-01-05 14:30, atnaujinta 2020-01-05 14:37

Tai yra antroji straipsnio dalis, pirmoji buvo publikuota šeštadienį: Kur prašovė spėję ateitį: nei skaitmeninės sąmonės, nei maitinančių robotų​ 

Atostogos Mėnulyje? Deja, dar teks palaukti

Sakoma, kad praeitis yra kaip nepažįstama šalis – bet jei tai tiesa, tada ateitis yra kaip nepažįstama planeta, tik su viešbučiais joje. Iš tiesų apie turizmą kosmose jau kalbama ilgą laiką. Štai kosminių sprendimų konsultacijos įmonės „Astralytical“ įkūrėja Laura Forczyk siūlo pažvelgti į praėjusio amžiaus 7 ir 8 dešimtmečius. Jau tuo metu žmonės turėjo kosminio turizmo viziją.

Iš tiesų 2009 metais daugeliui atrodė, kad tuoj įvyks proveržis šioje srityje – kadangi labai daug kompanijų žadėjo naują dešimtmetį paversti kosminio turizmo eros pradžia. Kosminio turizmo įmonės „Space Adventures“ darbuotojas Ericas Andersonas 2009 metais sakė, kad 2020 metais jau matysime žmones Mėnulyje, ir kad maždaug šiuo metu prasidės labai rimti planai skraidinti žmones į Marsą.

Na, bet kosminis turizmas pasirodė esąs labai arti – ir tuo pačiu ir labai toli. Nemažai žmonių ėmė rezervuotis skrydžius ir mokėti už keliones į kosmosą dar pirmąjį XXI a. dešimtmetį, tačiau visi planai buvo sustabdyti 2009 metais.

„Tie žmonės, kurie rezervavosi keliones į kosmosą, turėjo laukti. Kiekvieną kartą jiems buvo sakoma, kad tai įvyks kitais metais, o po to dar kitais ir dar kitais“, – sako žurnalistas Jimas Clashas, kuris nusipirko 200 000 dolerių vertės bilietą, su kuriuo turėjo patekti į vieną iš komercinių kompanijos „Virgin Galactic“ skrydžių į kosmosą.

„Tikrai maniau, kad 2020 metais tokie skrydžiai bus reguliarūs. Kai nusipirkau bilietą, buvau 610-as sąraše – tai gana žemai, tačiau buvau pasiruošęs laukti. Kosmosas pavojingas ir žinojau, kad prieš siunčiant ten žmones, reikia tinkamai pasiruošti “, – pasakoja žurnalistas.

Tačiau nepaisant to, kad svajonės iki 2020 pasiekti kosmosą neišsipildė, negalima sakyti, kad šis amžius kosminio turizmo srityje buvo labai nuviliantis. Per paskutinius 10 metų nemažai kompanijų žengė didelį žingsnį į priekį. Štai „SpaceX“ 2018 metais pranešė, kad japonų milijardierius Yusaku Maezawa bus pirmasis kosmoso turistas, kurį jie 2023 metais išsiųs į kelionę aplink Mėnulį.

„Dabar yra privačios kompanijos, kurios plėtoja kosminio turizmo sritį, tai didelis skirtumas tarp šio ir praėjusių dešimtmečių“, – sako L.Forczyk.

Žinoma, jei norėsime Žemę pamatyti iš kosmoso 2030 metais, reikės turėti nemažai pinigų. Tačiau ilgainiui kelionės į Mėnulį gali tapti tokios pat reguliarios, kaip ir į kitas šalis.

„Žmonės yra išradingi, todėl tikrai tikiu, kad galiausiai tai įvyks. Žinoma, ar mes tai išvysime, negaliu pasakyti – bet kol svajonės išliks, tol žmonės nenustos jos siekti“, – mano L.Forczyk.

Spėjimai, su kurias labai stipriai prašovė pro šalį 

Kuo toliau į praeitį grįžtame, tuo juokingiau visi spėjimai apie ateitį skamba. Štai 1964 metais „RAND korporacija“ – ne pelno siekianti organizacija, ruošianti įvairias ataskaitas ir daranti tyrimus JAV kariuomenei – paruošė pranešimą, kuriame buvo 82 ekspertų atsakymai į klausimus apie tai, kaip mes gyvensime šiandien.

Jei jie būtų buvę teisūs, tuomet šiandien mes jau būtų susisiekę su nežemiškomis gyvybės formomis ir gebėtume keliauti laiku. Be to, gyventume 50 metų ilgiau, o Marsas mums jau būtų neįdomus, nes į jį būtume nukeliavę devintajame XX a. dešimtmetyje. Venera ir Jupiterio mėnuliai taip pat jau priklausytų mums, o taip pat būtume nuskridę net į Plutoną, kuris tuo metu dar buvo laikomas planeta.

„Pirmosios dirbtinės gyvybės formos jau būtų sukurtos laboratorijoje, būtų sukurta universali kalba, o medžiagos į Mėnulio į Žemę ir raketinio kuro gamyba Mėnulyje bus įprastas dalykas“, – rašoma pranešime.

Dar vienas spėjimas, kuris verčia iškelti antakius – tai kad 2020 metais jau veisime gyvūnus, įskaitant it beždžiones, kurios už mus atliks įvairius namų ruošos darbus. Nors gali pasirodyti, kad tokie spėjimai buvo pateikiami su humoru – tai deja, apie tai kuo rimčiausiai kalbėjo net ir Nobelio premiją laimėjęs chemikas Glennas T.Seaborgas.

„XXI a. tie, kurie dar neturės roboto, galės įsigyti beždžionę, kuri darys visus namų ruošos darbus ir tvarkys sodus. Be to, gerai apmokytos beždžionės galėtų vairuoti ir automobilius, o tai sumažintų avarijų skaičių“, – sakė chemikas.

Na, šie metai tikrai neatrodys taip, kaip manė tų laikų futurologai – tačiau didelis interneto augimas ir įvairių technologijų tobulėjimas su savimi atneš kitokius sprendimus, kurie ne tik padės mūsų kasdieniniame gyvenime, bet ir skraidins mus į kosmosą, o tolimoje ateityje – gal ir į kitas planetas. Reikia prisiminti tik viena: kai kitą kartą matysime futurologų spėjimus apie 2030 ar vėlesnius laikus – viską priimkite kritiškai, nes nežinia kaip viskas keisis ir kuria linkme pasuks.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.