Žvejys iš jūros ištraukė šį tą netikėto: įsikišo kariškiai

Įtariamą JAV karinio jūrų laivyno paliktą slaptą registravimo sistemą Adrijos jūroje aptiko Kroatijos žvejys. Sužvejotas įrenginys yra itin panašus į JAV karinio jūrų laivyno naudojamas slaptas „EARS“ jutiklių sistemas.

Kroatijos žvejys aptiko įtariamą JAV karinio jūrų slaptą registravimo sistemą (asociatyvinė nuotr.)<br> 123RF nuotr.
Kroatijos žvejys aptiko įtariamą JAV karinio jūrų slaptą registravimo sistemą (asociatyvinė nuotr.)<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

Jan 22, 2020, 9:48 AM

Remiantis žiniasklaidos pranešimu, į žvejybinio laivo „Marianas II“ tinklus įsipainiojo prietaisas, kuris svėrė apie 100 kg.

Neturėdamas jokio supratimo apie savo laimikio kilmę, žvejys kreipėsi į vietos žiniasklaidos atstovus – ir pastarieji nusprendė šiuo įvykiu pasidomėti detaliau.

Istorijai tampant vis plačiau aptarinėjamai, galiausiai su žveju susisiekė JAV karinis jūrų laivynas – ir paprašė jiems grąžinti šį prietaisą.

Po to, kai JAV karinis jūrų laivynas sutiko žvejui atlyginti už sugadintus tinklus padarytus nuostolius, prietaisas grįžo kariškiams.

Ir ką čia tokio sužvejojo žvejys?

Pasak karinio jūrų laivyno analitiko H.I. Suttono, tai yra identiškas karinio jūrų laivyno naudojamai „EARS“ jutiklių sistemai įrenginys.

H.I. Suttonas netgi atrado seną, 2014 m. „Twitter“ įrašą, kaip iš vandens ištraukiamas „EARS“ prietaisas. Tokį patį sugavo ir Adrijos jūroje žvejojęs žvejys.

[tweet]

Kas yra „EARS“?

„EARS“ yra „aplinkos akustinio įrašymo sistema“ – ir kaip teigia Suttonas, ji galėjo būti dislokuota 2000-ųjų metų pradžioje, planuojant įrašinėti garsus ne vienerius metus.

Kaip pažymi „Popular Mechanics“, JAV karinis jūrų laivynas „EARS“ sistemas naudoja įrašyti garsams, kurie įprastai po vandeniu nėra girdimi. Tad toks prietaisas Adrijos jūroje galėtų padėti JAV kariškiams atpažinti neįprastus garsus – garsus, kurie parodytų priešo judėjimą. Ypač – povandeninių laivų.

Šie įrenginiai gramzdinami į vandenyno dugną, kur jie ir įrašinėja garsą – o kai karinis jūrų laivynas nori juos pasiimti, išsiunčia užkoduotą signalą, įrenginys atsiskiria nuo jį laikančio inkaro ir iškyla į paviršių. Belieka tik priplaukti ir įsikelti į laivą, teigia „Popular Mechanics“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.